Toate emoțiile sunt conectate cu diferite evenimente care se petrec în viața ta, de la cele mai simple până la cele mai complexe.
Ca ființe umane nu suntem create pentru a ne anula sau zdrobi emoțiile instant. Acestea ne oferă informații importante despre ce se întâmplă în interiorul și exteriorul nostru. Sunt ca un sistem personal de alarmă.
Uneori poate te trezești cu o anumită reacție emoțională care nu se simte justificată sau aliniată cu ceea ce se întâmplă de fapt. Profesioniștii le numesc triggeri sau declanșatori.
Triggerii sunt reacții puternice la amintiri sau experiențe care creează un răspuns emoțional indiferent de dispoziția ta. Declanșatorii sau triggerii sunt responsabilitatea ta, nu a celor din jur.
Dar dacă aceștia își pot face apariția în orice moment al vieții ce facem cu ei? Cum te simți când ești declanșat?
Înțelegerea acestora te poate ajuta să îți creezi o strategie pentru gestionare.
Ce este un trigger?
Un trigger poate fi explicația din spatele reacției unei persoane, însă nu înseamnă că scuză un anumit comportament. Ci este raspunsul automat de supraviețuire al unei persoane.
Creierul codifică anumite amintiri traumatice, iar corpul înregistrează experiențele amenințătoare. De aceea pentru a evita suferințele viitoare creierul conectează răspunsul de tipul luptă sau fugi, asociat cu un miros, sunet, imagine, etc. Deci la interacțiunea cu acest stimul, reacționăm ca și cum am fi amenințați.
Declanșatorii sunt mai ușor de identificat decât de explicat, mai ales că se bazează pe experiențele individuale ale fiecărei persoane. Orice stimul senzorial poate fi un potențial declanșator.
În esență un astfel de stimul poate declanșa un răspuns autonom de luptă, fugi, ingheață sau supune-te.
Luptă– înfruntarea amenințării percepute
Fugi– fuga de pericol sau evitarea acestuia
Îngheață– incapacitatea de mișcare sau de reacție împotriva amenințării
Supune-te– acțiunea de a mulțumi persoana sau agresorul pentru a evita orice conflict.
Cum recunoși triggerii?
Când te simți declanșat, se poate simți ca retrăirea experienței traumatizante, puternic și inconfortabil.
Înțelegerea declanșatorilor te poate ajuta să devii mai înțelegător și mai iertător și să recunoști care sunt acele comportamente disfuncționale. A fi capabil să recunoști factorii declanșatori este o mare responsabilitate și se referă la a schimba răspunsurile inconștiente.
Fiecare persoană are declanșatorii emoționali proprii. Aceștia sunt de obicei amintiri sau experiențe nedorite sau neplăcute.
Motive pot fi diferite: nesiguranța, ignorarea, trădarea, convingerile limitative, lipsa de siguranță, respingerea, nedreptatea, pierderea controlului.
Iată cum poți identifica triggerii:
Există diferite tipuri de trigeri însă punctul comun este că toți sunt neașteptați. Poate fi orice: o discuție cu un coleg, o ceartă cu partenerul, o situație nouă, sau schimbarea rutinei zilnice.
Oricare ar fi declanșatorul este important să îl recunoști.
Iată ce poți face:
Observă cum te simți: te simți anxios, sau îți este greu să te calmezi? Acordă importanță acestor mesaje, mai ales dacă nu ești așa ca stare de generală.
Ascultă semnalele minții și corpului: poți identifica cu ușurință senzațiile fizice cum sunt: inima care bate cu putere, senzații în stomac, amețeală, tremurături, palme reci sau transpirate, palpitații. Dacă simți că te deranjează ceva, sau ești îngrijorat, s-ar putea să fie mai mult decât se vede.
Fă o pauză și analizează: dacă simți că urmează să fii declanșat emoțional fă o pauză, și întreabă-te cum, te simți, ce tocmai s-a întâmplat, dacă ești trist sau fericit. Dacă simți că ai o reacție exacerbată, acordă atenție. Este posibil să nu reacționezi la situația respectivă ci un factor din spate.
Vezi cauza din spate: este posibil să fie un eveniment din copilărie, de aceea întreabă-te dacă ai mai fost în situații similare și dacă ai mai reacționat la fel.
Rămâi deschis: poate sunt momente în care nu îți este atât de clar de ce ai anumite reacții. De aceea rămâi deschis și sapă mai adânc.
Gestionarea triggerilor emoționali
Nu există un remediu universal pentru declanșatorii emoționali, însă poți lucra pentru a îi înțelege.
Să îi identifici sau conștientizezi nu este suficient. În plus triggerii te pot surprinde oricând și oriunde, pentru că viața este neașteptată.
În esență declanșatorii sunt reacții la traume din trecut, de aceea triggerii te avertizează atunci când percep un pericol. Conștientizarea și atenția sunt primi pași pentru a face față într-un mod sănătos.
Nu este o soluție să te ascunzi sau să fugi, de aceea iată ce poți face:
–Vezi care este reacția: fiecare emoție vine cu o reacție fizică însoțitoare. O poți simți în stomac, în gât sau în piept. Sau poți simți că mintea ți se golește sau toate cele amintite. Odată ce identifici acest sentiment va fi mai ușor să îl recunoși pe viitor.
–Recunoaște ceea ce simți: sentimentele și emoțiile fac parte din ceea ce simți, chiar dacă pot fi declanșatori emoționali. Este perfect normal de aceea acordă-ți blândețe în primul rând și nu compara trecutul cu prezentul. Anumite experiențe din trecut poate încă au nevoie de timp pentru vindecare, însă trecutul nu te definește, dar poate fi ocazie pentru învățare și pentru a face față prezentului.
–Ia-ți spațiu: când triggerul te copleșește este ok să faci un pas înapoi și să pleci sau sa îți iei o pauză pentru procesarea a ceea ce se întâmplă. Respiră adânc și relaxează-te, pentru a putea face un plan de acțiune referitor la declanșatorul tău. Astfel, îți iei spațiu pentru a respira și a îți limpezi mintea și apoi să te confrunți cu evenimentul declanșator.
–Înțelege ceea ce simți: ia-ți timp pentru a recunoaște sentimentele, fără a te judeca în privința lor. Permite-ți să simți orice emoție, fără a încerca să o suprimi. Unele persoane pot fi declanșate de un anumit eveniment iar altele de persoane sau situații. Dacă nu ești sigur, poate fi de ajutor să ții un jurnal, încât să poți identifica modelele.
–Rămâi deschis: nimeni nu caută să te facă să te simți într-un anumit fel intenționat, fiecare are proprii săi declanșatori. Rămâi deschis încât să poți observa comportamentul cuiva, fără să îl judeci.
–Lucrează cu un terapeut sau coach: răspunsurile la traume sunt complexe și pot fi dificil de gestionat. De aceea un terapeut te poate îndruma în a-ți perfecționa strategiile de adaptare.
Dacă îți dorești îndrumare pe această cale, mă poți contacta pe formular de mai jos.
–Ai grija de tine: triggerii te pot epuiza emoțional, deoarece pot implica reacții fizice atât de intense încât este necesar să ai grijă de nevoile tale de bază. Oboseala, foamea sau deshidratarea pot exacerba aceste reacții.
Triggerii sunt înrdădăcinați în experiențele din trecut, însă există suficiente modalități de a îi gestiona și a te regla emoțional încât să îi poți tine sub control.
Nu ești singur în asta, cere ajutorul când simți că este prea mult pentru tine.