cum arata vindecarea traumei

Cum arată vindecarea traumei?

Vindecarea traumelor nu este un proces liniar. Tocmai de aceea multe persoane se întreabă cum știu că au ajuns acolo, sau că procesul este finalizat sau încheiat.

Însă când vine vorba de vindecarea traumelor nu ne referim la obiectiv de atins ca atunci când urci un munte și ajungi în vârf. În acest caz, vârful fiecăruia arată și se simte diferit.

Vindecarea este graduală și este posibil să observi schimbări mai mici sau mai mari. Și nu înseamnă că nu mai simți sentimente sau emoții dificil de procesat, ci doar că le percepi și gestionezi mai ușor.

Cu toate că există semne ale vindecării traumelor, nu există o formulă universală sau un moment precis în care o persoană poate spune că este complet vindecată de trauma sa. Fiecare are propria călătorie, iar tu ești cel mai bun judecător în propria ta vindecare. Pentru că toate sunt legate între ele, iată ce schimbări poți observa la nivel fizic, emoțional, mental, stil de viață sau identitate de sine

Emoțional

Poți observa că te simți mai stabil emoțional și mai puțin afectat de schimbările bruște de dispoziție sau de reacții puternice la evenimente obișnuite. Acest lucru poate indica o capacitate crescută de autoreglare.

Începi să îți simți emoțiile, mai degrabă decât să le minimalizezi. Îți dai voie să plângi și înțelegi mai pe deplin emoțiile decât să încerci să le ascunzi sau să scapi de ele.

Și pentru că îți permiți să simți, începi să privești cu iubire către copilul interior. Începi să asculți ce îți spune copilul tău interior și să te întrebi ce tânjește și își dorește cu disperare.

Începi să ai mai multă compasiune de sine și să îți arăți bunătate și blândețe pentru ceea ce simți sau ceea ce faci.

Relațional

Poți observa îmbunătățirea relațiilor cu cei din jur, rude, prieteni, colegi.

Permiți treptat ca mai mulți oameni să intre în viața ta și lași zidurile să cadă. Începe să îți fie mai ușor să-ți comunici nevoile și dorințele și să faci din acestea o prioritate. Pentru că odată cu vindecarea îți poate fi mai ușor să accepți și să ceri ajutorul.

Poate că împărtășești părți mai vulnerabile din tine cu ceilalți. Poate permiți altora să te vadă plângând, frustrat, trist, îndurerat și neajutorat. Începi să ai încredere în conexiunea cu ceilalți, în sprijinul comunității și în a petrece timpul cu anumiți oameni, mai degrabă decât să îți dorești să fii singur tot timpul.

Identitate de sine

Începi să înveți să trăiești momentul prezent, mai degrabă decât în trecut sau viitor și începi să încetinești ritmul și să te bucuri de lucrurile mărunte.

Poate că reacționezi diferit la anumiți triggeri și nu te mai declanșează la fel.

Începi să simți că poate aceștia sunt mesaje care să te ghideze spre vindecare. Începi să înțelegi de unde provin, de ce ai nevoie și cum să întrerupi ciclul de autosabotare.

Obiceiuri

Odată cu vindecarea traumei poți observa o diminuare a anumitor comportamente de compensare sau relaxare. Poate observi că nu mai cauți alimente reconfortante sau băuturi, de care depindeai frecvent. 

De multe ori comportamentele auto-liniștitoare pot conduce la comportament compulsiv sau dependență. 

Multe persoane nu pot să-și reducă consumul de alimente sau substanțe fără tratament, iar acest lucru este în regulă; nu înseamnă că nu „vindeci” în modul corect.

Mental

Nu mai ai conversații cu „vocile” din cap. Multe persoane observă mai puține astfel de conversații în capul lor pe măsură ce se vindecă.

Știi acele momente în care te gândești la ce ai spune când te confrunți cu oamenii care ți-au greșit? Sau în care îți faci scenarii și argumentări despre tine, ce ar fi putut merge bine, auto-condamnare si altele? Toate conversațiile care rulează imaginar în mintea ta se pot diminua considerabil.

Totodată apare capacitatea de a discerne în fața triggerilor. 

Pe măsură ce ne vindecăm, suntem capabili să recunoaștem când ceva ne declanșează și intrăm în postura copilului interior, mic și neajutorat. 

Asta nu înseamnă că triggerii nu vor mai fi acolo, ci doar că îi vom putea recunoaște ca fiind parte din ceva mai profund, și nu din situația prezentă.

Corp fizic

Pe măsură ce vindecarea la nivel emoțional, poți observa ameliorări și în corpul fizic. 

Majoritatea problemelor de sănătate care se manifestă pe corpul fizic, au în spate o problemă emoțională, care odată procesată și integrată, poate duce la îmbunătățirea semnificativă a tuturor celorlalte aspecte ale întregului. 

Poate dormi mai bine și simți diminuarea sau dispariția anxietății, a coșmarurilor, flash-urile ale trecutului sau evitarea anumitor situații. Sau pot deveni mai rare și mai puțin intense.

Odată cu eliberările tensiunilor și traumelor din corpul fizic, poate ai mai puține probleme somatice: dureri de cap, migrene, stomac, stres, oboseală. Înțelegi somatizarea și că unele dintre simptomele tale fizice sunt rezultatul sănătății mintale sau probleme psihologice.

Corpul se înmoaie și se relaxează pentru că înveți să stabilești siguranța și ancorarea în corpul tău.

La nivel de stil de viață și obiceiuri

Începi să practici trăirea vieții cu conștientizare și prezență și nu pe pilot automat.

În loc să faci lucruri pentru a distrage atenția, a te amorți sau a te ține ocupat/ă, simți că trăiești cu intenție, pentru a-ți aduce valoare.

Și poate ești mai atent la tine, îți pui întrebări:

De ce are nevoie corpul meu acum pentru a se odihni și a se recupera?

Chiar vreau acest lucru, dacă mă ascult cu adevărat?

Ce s-ar întâmpla cu adevărat dacă aș dezamăgi alți oameni și le-aș spune nu?

Procesul de vindecare poate fi cu suișuri și coborâșuri și poate implica blocaje temporare sau momente dificile. Ceea ce înseamnă că e un proces pe termen lung. 

De aceea, poate fi o idee bună să cauți ajutor profesionist, pentru a te ghida în această călătorie și a o face mai ușoară.

Eu îți pot fi d ajutor. Scrie-mi pe formularul de mai jos și programăm începerea procesului tău de vindecare.

Lasă un răspuns