Poate observi că viața ta nu se îndreaptă în direcția dorită de tine.
Sau că nu manifești bucurie, fericire și armonie.
Adesea nu ne dăm seama că ne autosabotăm. Pentru că este posibil să trăim în asemenea contexte zi de zi încât să considerăm ca este în regulă să trăim așa. Dar dincolo de ceea ce se vede, este vorba despre rularea unor tipare și programe pe care le-am primit-o de la familie și societate.
Autosabotarea este definită ca orice acțiune care intervine în calea intenției tale. Poate încerci să mănânci sănătos dar totuși cumperi chips-uri sau dulciuri. Sau poate nu sunt lucruri atât de evidente ci mai subtile. Ca de exemplu, în viața de zi cu zi, când tot amâni și amâni ceva important de făcut. Sau în relațiile cu ceilalți, în care refuzi să ceri ajutorul, sau te izolezi în momentele dificile.
Autosabotarea poate afecta toate ariile vieții, de la relații, la carieră, finanțe și starea de sănătate.
Iată câteva idei care te pot ajuta să descoperi dacă te încadrezi în categorie:
– Adesea te întrebi de ce lucrurile nu merg așa cum ai planificat;
– Te îndoiești de tine frecvent;
– Nici măcar nu te mai străduiești să îți atingi scopurile;
– Observi că faci lucruri total opuse decât ceea ce intenționezi;
– Nu consideri că meriți mai mult și te comporți în consecință.
Care sunt motivele din spatele autosabotării?
Rădăcinile emoționale și spirituale ale pot avea legătură cu frica de eșec, frica de succes, sentimentul de lipsă de valoare sau convingerile limitative despre sine. Fii sincer cu tine însuți și examinează cu blândețe motivele care stau în spatele autosabotării în cazul tău.
Sentimentul că nu meriți: lucrurile bune din viață. Sau că trebuie să muncești din greu pentru ele.
Experiențele din trecut: dacă ai eșuat sau nu a ieșit așa cum îți doreai, ajungi să crezi că s-ar putea repeta și să eviți să mai treci prin asta. De exemplu, dacă ai fost rănit în relații, poți ajunge să le sabotezi încă din faza de început, pentru a te asigura că nu vor dura.
Disonanța cognitivă: două credințe diametral opuse. De exemplu, urmează să ai o programare mâine, sau un examen, iar noaptea dinainte în loc să te odihnești, ieși în oraș sau petreci. Practic desfășori acțiuni care să te asigure că vei eșua.
Convingeri limitative și emoții reprimate: autosabotarea poate fi alimentată și de convingeri limitative adânc înrădăcinate în subconștient și de emoții reprimate nerezolvate. Credințele precum „nu sunt suficient de bun” sau „nu merit succesul” te pot împiedica să îți atingi adevăratul potențial. Emoțiile precum frica, vinovăția sau rușinea pot submina încrederea în sine și capacitatea de a acționa în mod corespunzător.
Teama de schimbare și necunoscut: autosabotarea poate apărea din teama de schimbare și de necunoscut. Chiar dacă dorești în mod conștient să atingi succesul și fericirea, subconștientul poate rezista la schimbare și la ieșirea din zona de confort. Te autosabotezi astfel pentru a te menține într-un teritoriu familiar, chiar dacă acesta nu îți servește cu adevărat.
Cum poate arăta autosabotarea și ce poți face?
Tendința către perfecționism: care te face să amâni și să tot amâni lucrurile importante, planificând și re-evaluând la nesfărșit.
Amânarea excesivă: numită și procastinare. Care are în spate sentimentul că nu ești pregătit, vei eșua, nu ești suficient de bun.
A respinge laudele: pentru a nu-ți asuma meritele. Și a nu le primi, spunând că nu e mare lucru.
Cel mai ușor este sa lucrezi cu un ghid sau terapeut, pentru a te îndruma. Însă iată câteva sugestii care te pot ghida, pentru a pune stop acestui cerc vicios:
Conștientizează autosabotajul: primul pas către eliberarea este conștientizarea și recunoașterea acestuia în viața ta. Observă cu atenție tiparele autodistructive și comportamentele care îți împiedică progresul și împlinirea personală. Poate fi vorba despre auto-sabotarea în relații, în carieră sau în atingerea obiectivelor personale.
Descoperă cauzele rădăcină: caută tiparele din viață și vezi care sunt asocierile. Acestea își pot avea rădăcina în copilărie, de aceea este important să le explorezi.
Oferă-ți acceptare și iubire: prin cultivarea compasiunii de sine și a iertării, poți vindeca rănile emoționale și poți elibera convingerile limitative. Îmbrățișându-ți întreaga ființă, inclusiv părțile vulnerabile și imperfecțiunile, îți permiți să trăiești o viață autentică și să te eliberezi de autosabotare.
Conștientizare și transformare: prin observarea și înțelegerea modelelor auto distructive, poți alege să îți schimbi gândurile și comportamentele într-un mod mai constructiv și susținător. Conectarea cu sine prin meditație, rugăciune și reflecție interioară pot fi de mare ajutor, pentru a vedea ce este în interior și ce te ține pe loc. Apoi decide în mod intenționat să acționezi, fie că înseamnă să nu mai amâni, să pui limite sau să ceri ajutorul.
Nu mai gândi perfecționist: organizând fiecare detaliu. Nu trebuie să fie perfect sau excelent. Fă îmbunătățiri mici din mers, pentru a ajunge la scopul dorit.
Practici de auto-reglare: meditația, rugăciunea, yoga și vizualizarea creativă pot ajuta la liniștirea minții, conectarea la sine și eliberarea emoțiilor negative. Începe o rutină de acest tip care îți poate aduce liniște și claritate interioară.
Îmbrățișează schimbarea și creșterea: lasă-te deschis spre schimbare și creștere. Fii dispus să renunți la modelele vechi de gândire și comportament care nu mai servește scopului tău superior. Înlocuiește autosabotarea cu gânduri și acțiuni pozitive și susținătoare. Înconjoară-te cu oameni care îți încurajează și susțin în această călătorie de transformare.
Acordă-ți suficient timp: lucrul cu autosabotarea poate necesita timp și resurse. De aceea fii blândă cu tine și apelează la un terapeut sau coach dacă simți că este copleșitor pentru tine. Mai ales dacă sabotarea intervine cu activitățile tale de zi cu zi. Un specialist te poate ajuta să înțelegi mai bine și să faci conexiunile, astfel încât să faci pași înainte spre o viață în echilibru.
Învață să-ți onorezi și să-ți asculți vocea interioară, iar astfel vei descoperi puterea de a trăi o viață autentică și împlinită. Amintește-ți că ești demn de iubire, succes și fericire și că meriți să trăiești o viață în armonie cu tine însuți și cu universul.
Scrie-mi dacă rezonezi.