Cum să ai grijă de tine și energia ta

Cum să ai grijă de tine și energia ta?

Suntem mai mult decât corpul fizic. Cu toții simțim asta indiferent unde ne aflăm pe calea spre evoluție și cunoaștere.

Dincolo de corpul fizic, avem în noi această energie care influențează tot ceea ce facem în jurul nostru. Este vibrația noastră și modul în care ne conectăm la lumea din jurul nostru. Și la fel cum avem grijă de corpul nostru, în același mod trebuie să avem grijă și de energia noastră pentru a nu ne epuiza.

Poți să te simți reîncărcat de la oameni sau activități care îți ridică dispoziția, radiază energie pozitivă sau te lasă reîncărcat și inspirat. Poate fi orice, de la petrecerea timpului cu cei dragi, la practicarea de sport, meditație sau ascultarea muzicii tale preferate.

Pe de altă parte te pot drena de energie oamenii sau situațiile care te lasă epuizat și obosit. Poate fi o relație toxică, un mediu stresant, o conversație sau o situație.

Este important să faci diferența între ce îți oferă energie și ce te drenează de energie pentru a ști cum să ai grijă de tine, pentru o viață fericită și împlinită.

Cum recunoști persoanele sau situațiile care te încarcă cu energie?

Cei care oferă energie sunt persoanele care emană pozitivitate și îți dau o stare bună. Aceștia sunt optimiști, concentrați pe soluții și o atitudine capabilă. Când interacționezi cu așa persoane, te vei simți inspirat și motivat să faci față vieții. Aceste persoane sunt autentice, naturale și emană o energie plăcută.

Unde poți găsi asemenea persoane:

– Prietenii care te susțin și încurajează;

– Colegii cu care colaborezi ușor;

– Familia care te susține și ridică.

Cum identifici persoanele care te epuizează energetic?

– Acestea de obicei critică mult, se plâng, tind să fie pesimiști sau critici;

– Prieteni care bârfesc sau se plâng constant;

– Colegi negativi sau critici;

– Membrii familiei pretențioși sau cu diverse cerințe.

Cum să ai grijă de tine și energia ta?

Este important să recunoști ambele tabere, încât să știi unde te regăsești. Iar dacă te regăsești între cei care oferă, iată cum te poți proteja și reîncărca:

– Înconjoară-te de oameni pozitivi și care te susțin;

– Stabilește limite clare, pentru a limita expunerea la situațiile și persoanele care te epuizează energetic;

– Ai grijă de tine pentru a te reîncărca și prioritizează timpul pentru tine;

– Concentrează-te pe soluții mai degrabă decât pe probleme;

– Fii conștient de mediul tău și oamenii sau situațiile care îți influențează starea de spirit.

Cum să te reîncarci cu energie?

Sunt anumite lucruri sau practici ce te pot ajuta să te simți revigorat și pe care le poți integra ușor în viața ta:

Mișcarea: activitatea fizică este un mod ușor de a crește nivelul de energie. Fie că este vorba de o plimbare, o sesiune de yoga, mersul la sală sau ce ți se potrivește ție, exercițiile fizice te pot face să te simți concentrat, alert și energizat. Asta pentru că mișcarea eliberează endorfine, care contribuie la reducerea stresului și cresc sentimentul de fericire.

Alimente hrănitoare: o dietă bine echilibrată și bogată în nutrienți poate contribui la creșterea nivelului de energie. Alimentele care conțin grăsimi sănătoase, carbohidrați complecși sau proteine, pot ajuta la susținerea energiei pe tot parcursul zilei. Adaugă legume cu frunze verzi, cereale integrale, carne slabă, nuci și semințe.

Lumina soarelui: să ieși afară să te bucuri de soare poate fi un mare stimulator de energie. Lumina solară ajută la reglarea ritmului circadian zi-noapte. În plus expunerea la soare crește nivelul de vitamina D, important pentru sănătatea oaselor și funcția imunitară.

Odihnă și relaxare: alimentele hrănitoare sunt importante pentru energie însă este important să-ți faci timp pentru odihnă și relaxare. Caută să dormi suficient noaptea, să iei pauze pe parcursul zilei și să te implici în activități care te relaxează și îți reîncarcă bateriile. Astfel îți vei crește nivelul de energie.

Hidratarea: deshidratarea îți poate da senzația de oboseală și letargie. Caută să bei cel puțin 8-10 pahare de apă zilnic sau alte băuturi hidratante, cum sunt ceaiurile sau apa de cocos.

Caută motive de bucurie: când te simți bine și fericit este mai probabil să ai o perspectivă pozitivă asupra vieții, să te simți motivat și cu un nivel ridicat de energie. Deci asigură-te că spui ”Da” acelor lucruri care îți dau o stare de bine.

Dă frâu liber creativității: creativitatea poate fi un instrument puternic pentru a-ți ridica nivelul de energie. Acordă-ți timp pentru activități creative, cum sunt desenul, scrisul, bricolajul și altele, care te ajută să te exprimi în moduri noi și interesante. Poate fi benefic mai ales dacă te simți blocat sau neinspirat, ajutându-te să ieși din rutină și să găsești noi surse de energie și motivație.

Vizualizarea: este un instrument puternic pentru energizare și presupune creare unei imagini mentale. Creierul lucrează cu imagini de aceea poate fi un instrument puternic pentru manifestarea dorințelor și obiectivelor, în confruntarea cu provocările.

Scrie în jurnal: scrie tot ce îți trece prin minte și ce îți vine din flux. Pot fi gânduri, idei, planuri, vise, emoții sau ce trăiești în acel moment.

Mindfulness: starea de prezență, fie că este prin meditație sau altă tehnică, te poate ajuta să te aduci în aici și acum. Astfel te reîncarci energetic și te centrezi tu cu tine.

Este normal să te simți obosit sau copleșit zi de zi fizic sau emoțional, de aceea găsirea unui echilibru sănătos este esențială.

Pe lângă soluțiile menționate, iată câteva idei scurte și ușor de pus în practică:

– Fă un compliment cuiva;

– Fă mișcare afară pentru jumătate de oră;

– Uită-te la un serialul preferat;

– Bea o cafea sau un ceai;

– Mângâie animăluțul de companie;

– Ascultă muzică și/sau dansează;

– Îmbracă-te într-o ținută care te face să te simți bine;

– Trezește-te și privește răsăritul;

– Mănâncă gustarea preferată;

– Scrie un mesaj frumos cuiva;

– Îmbrățișează pe cineva drag;

– Îngrijește plantele;

– Gătește mâncarea preferată.

 

Ce să eviți pentru a nu te consuma de energie:

– Să petreci timp cu oameni care te fac să te simți rău;

– Timp pe social-media în exces;

– Comparațiile;

– Să vorbești negativ despre tine;

– Să nu te hrănești corespunzător;

– Să nu dormi suficient;

– Să dormi prea mult;

– Să încerci să mulțumești pe toată lumea;

– Să porți haine incomode;

– Să mănânci mereu mâncare nesănătoasă;

– Să fii mereu pe fugă.

Acum având toate acestea în față, poate fi mai ușor să știi ce să eviți și ce să faci mai mult. Nu ezita să îți faci propria listă cu activități care te energizează și caută să faci zi de zi cât mai multe din acestea.

Ce a rămas viu în tine după acest articol? 
Lasă-mi un mesaj pe formularul de mai jos.

Lasă un răspuns