Crezi că ai o problemă cu jucatul pe calculator sau statul pe retelele de socializare pe telefon? Sunt sigură că ai putea sta în fața unui ecran și să le faci pe ambele timp de 2 ore fără să îți întrerupi concentrarea.
Dar cum rămâne cu a studia timp de o jumătate de oră? Sau să lucrezi la business-ul propriu timp de o oră? Asta poate fi prea greu.
Chiar dacă știi la nivel logic că studiatul/ construirea unui business propriu, îți poate aduce mai multe beneficii pe termen lung, tot preferi să te uiți la TV, să scrollezi pe Facebook sau să te joci pe calculator.
Cineva ar putea argumenta de ce: o activitate este ușor de făcut, în timp ce cealaltă activitate este dificilă. Unii oameni nu au nicio problema să meargă la sală, să citească, să studieze sau să lucreze la un proiect nou, orice ar fi.
Astfel apare întrebarea: de ce sunt unii oameni mai motivați să facă lucruri dificile? Există vreo metodă anume de a face acest lucru? Răspunsul este să ne uităm la neurotransmitatorul din creier: Dopamina.
Este considerată o moleculă a plăcerii, dar nu asta face cu adevărat. Ea ne face să ne dorim lucruri. Și este acea dorință care ne face să ne ridicăm și să facem lucruri.
S-au făcut studii și experimente pe șobolani în legătură cu acest neurotransmițător. Unul dintre ele a fost că atunci când trăgeau de un mâner, omul de știință stimula partea din creier a șobolanului care îi dădea plăcere. Rezultatul a fost că șobolanii au dezvoltat o poftă atât de mare, încât trăgeau de mâner constant. Refuzau să mănânce sau să doarmă, trăgeau de mâner până ajungeau la extenuare.
Atunci când au inversat procesul și au blocat eliberarea Dopaminei din creier, șobolanii au devenit atât de letargici, încât nu aveau motivație să se ridice să bea apă, nu mâncau. Însă dacă mâncarea le era prezentată la gură lor, o mâncau și se bucurau de ea. Doar nu aveau motivația să se ridice să o facă ei.
Se pare că Dopamina are un mare rol în a ne motiva să mergem să ne luăm apă sau mâncare. Creierul nostru funcționează pe baza de cât de multă Dopamină va primi după ce va face un lucru.
Dacă primește puțină, nu vei fi motivat să faci acel lucru,dar dacă primește multă, vei fi motivat să repeți acel lucru des. O activitate pe care tu o anticipezi că ar fi o recompensă, va da drumul Dopaminei în creier.
De exemplu, înainte să mănânci o prăjitură sau o pizza, apare Dopamină pentru că anticipezi că mâncarea te face să te simți bine. Chiar dacă la baza ți se face rău de la mâncare.
Poți primi Dopamină când bei apă, dacă ți-a fost sete.
În Era noastră digitală, te uiți constant la telefon pentru că aștepți un mesaj sau o notificare. Știm că o vom primi la un moment dat. Te-ai putea gândi: „Și ce? Nu e de parcă îmi fac rău în vreun fel.”
Însă corpul nostru are un sistem biologic numit Homeostază. Înseamnă că, al nostru corp, dorește să țină în balanță toate condițiile fizice și chimice. Corpul nostru se adaptează când nu este în echilibru.
Un exemplu ar fi: este frig afară, temperatura corpului scade. Ca rezultat, începem să tremurăm pentru a genera căldură pentru a încălzi corpul.
Prin toleranță se mai poate manifestă Homeostaza. Exemplu: cineva care bea rar alcool, se va îmbată foarte repede. Cei care beau mai des, vor trebui să bea mai mult alcool, deoarece corpul devine tolerant la el.
Corpul nostru încearcă să mențină Homeostaza, astfel reglează receptorii de Dopamină. Se poate dezvolta o toleranță la Dopamină.
De aceea oamenii preferă să se joace pe calculator sau să stea pe rețelele de socializare (emit multă Dopamină), în loc să studieze sau să citească o carte (emit mai puțină Dopamină).
Astfel, persoanele care devin dependenți de alcool, jocuri pe calculator, rețele de socializare au toleranță la Dopamină atât de ridicată. Ei devin precum acei șobolani din experimentul de mai devreme care nu aveau motivația să facă nimic.
Ajungem la întrebarea : Putem face ceva în legătură cu asta?
Te ajută să faci un Detox de Dopamină: asta presupune să îți alegi o zi pe săptămână, din calendar, în care vei evita orice activitate care stimulează (fără internet, tehnologie cum este telefonul sau calculatorul, fără muzică, fără fast food – practic orice surse externe de plăcere). Astfel, receptorii de Dopamină își vor reveni la normal.
Poți în schimb să mergi într-o plimbare, să meditezi, să reflectezi, să scrii în jurnal. Aceste lucruri pot părea foarte intense.
Însă dacă îți doreșți o schimbare radicală, este necesar să iei acțiuni radicale.
Poate că te gândeșți de ce ar funcționa asta. Funcționează dacă te gândești, de exemplu, că mănânci orice de la un restaurant din oraș, ca rezultat, acele feluri de mâncare au devenit ceva normal. Dacă ți-ar oferi cineva un bol de orez simplu, nu ai dori să îl mănânci. Dar dacă te afli pe o insulă pustie și ești izolat, ar suna foarte bine acel bol cu orez. Asta face Detoxul de Dopamină. Și funcționează pentru că devii atât de plictisit, încât lucrurile plictisitoare devin mai distractive.
Poți de asemenea să faci un Detox de Dopamină mai mic: Îți alegi o zi pe săptămâna în care te abții complet de la comportamentul care îți ridică Dopamina. Poți să faci orice altceva. Asta te va ajuta să faci alte lucruri în acea zi, lucruri pe care le amâni în mod normal.
Îți recomand să îți notezi undeva toate activitățile dificile pe care le faci. După ce faci unul din ele, te poți recompensa cu un pic dintr-o activitate care îți aduce activitate ridicată de Dopamină, la finalul zilei. Cuvintele cheie aici sunt „După” și „la finalul zilei”.
Un exemplu ar fi: pentru fiecare oră completă de activitate plictisitoare, te recompensezi cu 15 minunte de activitate distractivă. Asta înseamnă că pentru 8 ore de Dopamină scăzută, îți permiți aproape 2 ore de Dopamină ridicată. Ideal ar fi să te recompensezi cu o activitate care nu îți aduce rău corpului. Poți, spre exemplu, să stai pe Internet, pe Youtube.
Cu toții suntem dependenți de Dopamină, însă asta ne motivează să ne îndeplinim țelurile și să ne îmbunătățim zilnic. Depinde de tine de unde o vei obține. De la a sta pe internet sau de la a lucra la țelul tău măreț?
Preluat o parte de aici: