Relațiile de orice fel sunt instrumente puternice de evoluție.
Când intrăm în relații din asumare, echilibru și înțelegere, este ușor să simțim beneficiile experiențelor care ne ajută să creștem. Dar când ne regăsim în relații unilaterale, sau dezechilibrate, sunt șanse să nu ne regăsim sau să facem compromisuri unul după altul, până nu ne mai recunoaștem.
Această tendință de a face pe plac altora în detrimentul nostru poate să se arate în moduri diferite, în funcție de situație. Poate că la job vrem să primim validare, dar în relațiile de prietenie sau de iubire, adesea spunem DA, când de fapt ar fi un mare NU. Iar a le face pe plac celor dragi, poate atinge cote înalte în relațiile romantice.
De ce renunțăm la noi în relații și cum să oferi sprijin în mod sănătos?
Pentru că am fost învățați să punem nevoile celorlalți înaintea noastră și am crescut auzind complimente despre unii sau alții: ”bun de ar da și cămașa de pe el” sau ”întotdeauna se gândește la alții mai întâi”. Problema e că cel care dă și cămașa de pe el, este că rămâne singur în frig. La fel și în cazul în care renunți la tine și te sacrifici, până simți că nu mai ai nimic de oferit.
Adesea în spatele compromisurilor și a renunțării de sine este sentimentul de frică. Această frică se poate manifesta în multe modalități și poate lua diferite forme.
Poate fi frica de nu pierde pe cei dragi, frica de a nu putea fi iubiți așa cum suntem sau frica să nu rămânem singuri pentru totdeauna.
Cum știi că te neglijezi pe tine în favoarea celorlalți?
– Te simți epuizat sau supra-aglomerat de toate lucrurile pe care le faci pentru alții
– Îți asumi prea multe responsabilități pentru ceilalți în mod constant
– Uiți să ai grijă și de tine
– Cauți mereu să rezolvi problemele altora
– Nu știi să delegi din sarcini sau îndatoriri
– Cauți să fii de folos celorlalți.
Să fii o persoană care susține nu înseamnă să renunți cu totul la tine, ci să stabilești granițe bine definite, pentru a nu intra în compromisuri.
Prieten de încredere nu înseamnă să duci povara altora.
Cere spațiu când ai nevoie și învață să spui NU, când asta simți cu adevărat. Limitele nu vor face oamenii să se simtă confortabil, dar au scopul de a te proteja și de a te alege pe tine.
Nu uita: că relațiile înseamnă un flux continuu între a primi și a oferi.
De ce este important să te întorci către tine?
A spune DA continuu te poate drena de energie, dar dacă nu ești totuși conștient de efectele devastatoare, iată câteva:
– Te pierzi pe tine: când faci doar ce se așteaptă ceilalți, te ascunzi pe tine și sinele tău autentic.
– Nu te simți iubit: când spui DA la orice și la rândul tău ai nevoie de ajutor însă primești NU, simți că nimănui nu îi pasă de tine.
– Poate crea co-dependențe: multe din relații se bazează pe faptul că unul oferă și altul primește ceea ce îi poate face pe ceilalți dependenți. Astfel că nu știi dacă ceilalți stau cu tine din afecțiune sau din co-dependență.
–Te face vulnerabil: datorită dorinței exagerate de apreciere și recunoaștere, multe persoane sunt în stare să facă orice, fiind ținte sigure pentru abuzuri de tot felul.
– Auto-vinovăție: pentru momentele când simți că îi dezamăgești pe ceilalți.
Să îți spui DA ție și să te pui pe primul loc, poate fi cel mai frumos cadou pe care să ți-l faci. Atunci când alegi să pui limite conștiente și să spui un NU asumat NU te mai neglijezi pe tine și lucrezi pentru a cultiva relația cu tine.
Când îți spui DA ție, îți oferi ocazia să te conectezi cu tine la un nivel mai profund, să îți asculți nevoile și astfel să devii mai conștient de tine.
În acest mod, te îmbarci într-o călătorie de auto-cunoaștere și vindecare emoțională.
Consecința va fi începutul unei călătorii ca persoană matură, sănătoasă, asumată și împlinită, dincolo de toate rezistențele.
Cum să te ierți și să treci peste furia de a nu spune NU?
Să te ierți pe tine poate fi unul din lucrurile cele mai grele de făcut, mai ales dacă simți că nu meriți iertarea nimănui, cu atât mai puțin a ta. Poate te condamni pentru deciziile greșite pe care le-ai luat în viață și care au dus la multă suferință, sau poate vrei să te ierți că nu te-ai simțit suficient de bun în anumite situații.
Iertarea de sine poate necesita curaj. Dar este important să lucrezi la asta pentru că rușinea și vinovăția pe care le simți, s-ar putea să te împiedice să trăiești o viață împlinită.
Iertarea de sine te eliberează și îți oferă permisiunea să crești și să mergi la următoarele etape din viața ta. Și este în sine o dovadă de grijă de sine și de valorizare de sine.
Iată ce poți face atunci când simți furie față de tine:
– Nu uita că ești om: ceea ce înseamnă că poți face greșeli, dar important este ce faci cu ele.
– Gestionarea furiei: furia se poate manifesta în simptome fizice, așa că nu o lăsa să escaladeze.
– Cere ajutorul: când ești trist sau furios, judecata îți este întunecată, de aceea ajutorul prietenilor sau a unui terapeut te susține să vezi clar.
– Temperează criticul interior: și nu îl lăsa să îți spună la nesfârșit că nu ești suficient de bun.
– Învață din greșeli: pentru că totul se întâmplă cu un motiv și pot fi oportunități de creștere.
– Practică tehnici de relaxare: respirația conștientă, yoga sau meditația te pot aduce în corp și relaxa.
Fii blând cu tine
Amintește-ți să fii blând cu tine în procesul de a te întoarce către tine. Poate fi greu să întrerupi acest mod de a trăi, pentru alții mai mult decât pentru tine, mai ales dacă durează de o viață.
Meriți ca propriile nevoi să fie pe primul plan, dincolo de frica de respingere. Dar dacă simți că ești respins pentru NU-urile pe care le spui, înseamnă că acele persoane nu sunt cele potrivite pentru a rămâne în preajma ta.
Să îi faci pe ceilalți fericiți, dar pe tine nu, nu poate dura la nesfârșit, iar la un moment dat te vei simți epuizat. Așa că de ce să nu începi schimbarea de azi?
Cu toții am făcut alegeri care au sfârșit prin a ne răni. Și reluându-le mereu și mereu, au ajuns niște poveri greu de dus pentru sufletelor noastre. Acestea ne pot vâna timp de mulți ani, și consuma în interior, pentru că noi suntem cei mai mari critici. Și toate acestea ne pot ține departe de alegeri mai bune pentru viața noastră.
Însă, ține minte, că aceste alegeri trecute nu te definesc ca persoană.
Iar dacă pentru a vindeca aceste răni și a te ierta ai nevoie de prezența cuiva, poți cere sprijinul celor dragi, sau unui terapeut.
Pentru că iertarea nu este ușoară- fie că este vorba de altcineva fie de tine.
Iar un terapeut sau specialist îți poate oferi un spațiu sigur și non- judecativ pentru vindecare.
Scrie-mi pe formular de mai jos, de ai nevoie de ajutor.