Dă mai departe

Dă mai departe

Acum câteva zile am auzit în difuzorul de la metrou cum conductorul ne ura tuturor femeilor din partea Metrorex: un călduros La mulți ani.

Acel lucru m-a făcut să mă simt foarte bine. Instant mi-a adus un sentiment de bine și un zâmbet mare pe față.

Nu mă așteptam la un astfel de lucru, circulând zilnic cu metroul și văzând în general doar oameni triști, supărați, grăbiți, cu nasul în telefon, într-o carte, încruntați, rar câțiva care zâmbesc sau râd când sunt împreună cu cineva.

Astfel de gesturi, dacă suntem atenți să le auzim sau să le vedem zilnic, ne pot face ziua mai bună. 

Este pe sistemul “pay it forward/da mai departe”. Primești un lucru drăguț, îl oferi mai departe cuiva, fără să ai așteptări de la acea persoană.

Știm cu toții că lumea poate fi un pic copleșitoare. Dacă rând pe rând, fiecare dintre noi facem un gest frumos, ajutăm să facem lumea un loc mai bun.

Acte mici, care sunt multiplicate de milioane de oameni, pot transforma lumea.

Nu te stresa despre cât de mult poți să faci, uneori chiar și un zâmbet sau o vorbă bună poate avea un impact imens asupra zilei cuiva. 

Și nu uita, atunci când faci bine, primești bine înapoi. Good karma!

Când realizezi că nu te simți prea ok, când ești trist, poți ajuta pe cineva să se simtă mai bine. Făcând asta, instant ți se ridică și ție starea. Nu mă crezi? Ia încearcă 🙂

Conceptul de Pay it forward este vechi. Apare în literatură, din Grecia antică până la scrisorile lui Benjamin Franklin. Ralph Waldo Emerson a dezvoltat o teorie a acesteia în eseul său din 1841 „Compensare”: „În ordinea naturii nu putem oferi beneficii celor de la care primim sau doar rareori. Dar beneficiul pe care îl primim trebuie să fie redat din nou, linie în linie, faptă pentru faptă, sută pentru sută, către cineva”.

Fraza și conceptul au inspirat un roman premiat în 1999 de Catherine Ryan Hyde, care prezintă un tânăr protagonist care lansează o astfel de campanie. Atunci Hyde a înființat fundația Pay It Forward, angajată să răspândească diverse acte de bunătate pe tot globul. Nuvela sa a fost adaptată într-un film de succes în anii 2000.

Parcă îl aud pe Trevor din film: “unor oameni le este prea frică. Cred că este greu pentru oamenii care sunt obișnuiți cu lucrurile așa cum sunt, chiar dacă ele nu sunt ok, să se schimbe. Pentru că ei se lasă bătuți. Și atunci când fac asta, restul lumii pierde.”

Nu știi de unde să începi?

Începe cu un zâmbet, e gratis. 

Cumpără un covrig pentru un coleg. 

Oferă o floare unei femei.

Ce te gândești să faci? Ce ți-ar face ziua mai bună?


Lasă un răspuns