Atunci când nimic nu este sigur, totul poate fi posibil.
Incertitudinea și nesiguranța pot fi emoții stresante, mai ales pentru cei care iubesc siguranța. Nu e greșit să îți dorești stabilitatea și lucrurile cunoscute, pentru că emoțional înseamnă siguranță. Nevoia de control poate fi asociată cu dorința de siguranță, însă concret, certitudinea nu există. Măreția nu vine din zona de control. Însă a deveni confortabil cu incertitudinea este o super putere. Și o poți privi ca pe un mod de a permite vieții să te surprindă, să îți ofere varietate și a te lăsa purtat într-o lume plină de posibilități. Și asta poate fi extrem de provocator.
Creierului nu îi plac schimbările, de aceea cu atât acceptăm mai mult că singura constantă în viață este schimbarea, cu atât mai mult putem să lucrăm la a ne schimba mentalitatea.
Ce se întâmplă în creier?
Creierul nostru, o minune a naturii, acționează ca un gardian vigilent, căutând constant stabilitate, familiaritate și confort în viața noastră de zi cu zi. Chiar și atunci când ne confruntăm cu posibilitatea de a face ceva necunoscut, răspunsul său imediat este teama. Această reacție își are rădăcinile în mecanismul ancestral de supraviețuire, când incertitudinea putea reprezenta un risc major – fie fizic, fie psihologic – în timpurile străvechi ale oamenilor din peșteri.
Creierul poate fi privit ca un computer central, controlând cu migală toate funcțiile corpului nostru. Este un organ incredibil de complex, care coordonează și monitorizează totul, de la respirație și bătăile inimii până la emoții și gânduri.
În fața noutății și a incertitudinii, primul răspuns al creierului este adesea teama. Această reacție vine din instinctul ancestral de a ne proteja și a ne menține în siguranță.
Siguranța te poate ține în relații nesănătoase, joburi care nu îți plac și prietenii extenuante. Poate fi un șablon care se repetă la nesfârșit, fără să realizezi. Motivul din spate este tendința creierului de a căuta familiarul și siguranța. Acesta caută lucrurile pe care le recunoaște.
Ori cauți siguranță – certitudine, ori ai încredere și te lași.
Infernul Cunoscut vs. Raiul Necunoscut
În căutarea stabilității, creierul nostru dezvoltă o preferință pentru ceea ce este familiar, chiar dacă știm că aceasta nu este întotdeauna cea mai bună alegere pentru noi.
Acesta este motivul pentru care uneori rămânem în situații nepotrivite, pentru că ne simțim confortabil cu ele.
În schimb, orice schimbare sau experiență nouă poate fi percepută ca fiind riscantă și nefericită, indiferent de faptul că logic știm că poate fi benefică și sigură.
Dacă ai crescut într-un mediu ostil, creierul tău va fi mereu în alertă. Și vei fi atras de persoane sau situații care să te provoace și să te facă să suferi. Pentru că limbajul familiar al creierului este a te simți speriat, stresat și confuz.
Certitudinea sau siguranța pot fi de fapt uși închise
Însă viitorul nu poate fi mai incert decât prezentul. Și unele din capitolele cele mai inspiraționale sau transformatoare ale vieților noastre nu vor putea fi prezise decât dacă le experimentăm.
Cum afirma și Socrate : Adevărata înțelepciune este să știi că nu știi nimic.
Cu toate că reacția instinctuală a creierului poate fi puternică, există modalități de a depăși aceste bariere.
Conștientizarea și înțelegerea funcționării creierului nostru ne pot ajuta să luăm decizii mai informate și să ne deschidem către noi experiențe și oportunități.
Prin expunerea graduală la situații noi și prin acceptarea unei mici doze de incertitudine, putem reuși să ne eliberăm de lanțurile confortului cunoscut și să explorăm noi orizonturi.
Schimbările mari încep cu pași mici
Focusează-te pe pașii mici și astfel vei reuși să nu mai dai putere și energie șabloanelor din trecut care nu îți mai sunt de folos. Și astfel, îți poți antrena mușchiul incertitudinii și deschiderea față de nou sau necunoscut.
Astfel, vei căpăta încredere și siguranță, pentru a lua treptat decizii îndrăznețe. Acestea vor elibera hormoni benefici, ai stării de bine, care vor duce la a îmbrățișa schimbarea și noutatea.
De aceea, este bine să îmbrățișăm incertitudinea și să ne bucurăm de ce ne dezvăluie viața.
Când te regăsești în aceleași tipare negative pe care ți le servește propriul creier, iată ce poți să faci:
– Conștientizează: că nu ești tu, ci sunt tiparele. Și că sistemul tău nervos alege un răspuns cunoscut de el.
– Fii blând cu tine: nu te judeca și condamna, nu te învinovăți ci gândește-te ce poți face mai departe.
– Identifică triggerii: vezi care sunt situațiile care te fac să retrăiești aceleași exemple negative, pentru a te putea pregăti să răspunzi diferit.
– Explorează situații noi pozitive: cu pași mici, expune-te lucrurilor care nu sunt familiare, pentru a ieși treptat din zona de control.
– Setează obiective realistice: acestea vor construi încrederea în gestionarea situațiilor care nu sunt familiare. Sărbătorește progresul, indiferent cât de mic ar fi.
– Cere ajutorul: ia în considerare sprijinul unui terapeut, consilier sau coach, care te poate ghida pentru a naviga prin aceste provocări.
Te pot susține cu bucurie pe aceasta cale. Mă poți contacta pe formularul de mai jos.
– Acordă-ți timp: a întrerupe aceste șabloane poate lua timp. Ai răbdare cu tine și sărbătorește fiecare pas înainte, chiar dacă mai și cazi uneori.
Orice schimbare este un proces și nu o competiție.
– Crează-ți un sistem de suport: înconjoară-te de oameni care te sprijină și te încurajează să te dezvolți și să crești.
Împrietenește-te cu haosul
Viața nu este despre a aștepta ca furtuna să treacă ci este despre a învăța cum să dansezi în ploaie.
Diferența o face modul în care reacționăm la schimbările vieții. Incertitudinile vor fi la tot pasul, pentru toată viața.
Însă putem învăța să jonglăm printre ele, chiar dacă nu sunt familiare.
În mijlocul haosului, întotdeauna apar oportunități, dacă alegi să le vezi.
Fă un pas în afara zonei de confort și îmbrățișează întreaga lume de posibilități care te așteaptă!
Scrie-mi mai jos.