Emoțiile fac parte din experiența umană, cu toate acestea majoritatea dintre noi avem probleme cu a le simți pe deplin sau a le face loc în viețile noastre.
De ce se întâmplă acest lucru?
Pentru că trăim într-o societate care nu le valorizează sau acceptă pe deplin.
În plus, poate am crescut auzind că emoțiile nu sunt bune sau doar anumite emoții sunt acceptate, mai exact cele ”pozitive”.
Pe măsură ce am înaintat în vârstă, am învățat că emoțiile sunt problematice, mai ales cum sunt cele ”negative” cum sunt furia, tristețea sau rușinea. Pentru că am ajuns să ne identificăm cu ele și pentru că unele sunt dificil de trăit ne-am propus să le ascundem. Însă noi simțim aceste emoții, nu suntem acele emoții.
Ce se întâmpla cu emoțiile suprimate? Când respingem anumite emoții, energia acestora rămâne blocată în corp. De aceea, continuăm să rulăm anumite șabloane, care nu se eliberează până nu ne dăm voie să simțim emoțiile complet.
De ce ne temem de exprimarea emoțiilor?
E ușor să cădem în capcana ignorării sau a ne-ascultării vocii interioare, asociată cu emoții puternice.
Un motiv poate fi temerea că acestea ar putea dura la nesfârșit. Însă toate emoțiile sunt trecătoare și chiar dacă vom simți una anume pentru o perioadă mai lungă de timp, într-un final va trece.
Dacă în trecut am experimentat o situație dificil de gestionat emoțional, în prezent poate optăm pentru reprimarea acelor emoții în scopul auto-protecției. Este un răspuns natural, de a îngropa acele emoții care sunt dificil de simțit. Însă pe termen lung, poate deveni un obicei automat și o soluție permanentă, care duce la o deconectare de sinele real.
Iar dacă vrei să trăiești o viață cu relații și conexiuni autentice, este important să îți dai voie să simți și să exprimi ceea ce simți, atât față de tine cât și față de alții.
Partea bună este că poți învăța trăirea pe deplină și asumarea emoțiilor, și pe măsură ce exersezi vei deveni tot mai bun la așa ceva.
Cum să ne dăm voie să simțim emoții puternice
Ne străduim atât de mult să afișăm acea față zâmbitoare lumii exterioare, datorită presiunii de a arăta cea mai bună versiune a noastră încât picăm în această capcană de a nu arăta zilele dificile sau momentele mai grele. Toate acestea duc la un sentiment de izolare și însingurare.
Există un întreg mit care planează în jurul emoțiilor negative și majoritatea consideră că este sănătos să simți doar bucurie, fericire și încântare iar anxietatea, frica sau tristețea nu sunt acceptabile. Însă furia de exemplu ne poate arăta anumite frustrări sau nevoi, sau că ne-au fost încălcate anumite granițe. Deci emoțiile sunt mesageri, care merită explorați pentru a vedea ce e în spate, pentru că nu emoțiile sunt problema, ci ignorarea acestora.
Iată ce poți face:
Numește acea emoție: ia o pauză, oprește avalanșa de gânduri și spune-i pe nume: tristețe, vinovăție, bucurie, încântare. Fă un pas în spate și pune frână acelor interpretări mentale și rămâi în contact cu tine.
Verifică în corp: vezi dacă poți observa conștient senzația fizică din corpul tău, fără a o judeca. Inspiră adânc și vezi cum se simte corpul tău în acest moment. Poate simți o greutate în piept sau stomac? Totodată ai grijă să nu te lași purtat în gânduri, intenția fiind să trăiești complet momentul.
Dă-ți timp să te gândești la ce e în spate: emoțiile pot fi copleșitoare și dure, dar e ok să-ți iei timp să le simți profund. Ia-ți timp pentru a sta cu ele încât să îți dai șansa de a te scufunda pe deplin. Gândește-te la ce s-a întâmplat, de ce simți ce simți și procesează-le așa cum rezonezi tu: scrie în jurnal, vorbește cu cineva drag, dansează, plimbă-te, etc. Însă nu te grăbi pentru a nu rata nimic și a face loc pentru a vedea lucrurile clar. Iar în final poate vei găsi o lecție din toată acestă poveste sau poate vei vedea că nu este nimic îngrijorător.
Exprimă emoțiile în moduri sănătoase: odată ce ai învățat să le trăiești, poți învăța ce să faci cu ele. Înțelegerea emoțiilor poate duce la comportamente sănătoase cu cei dragi nouă, să le împărtășim trăirile și să primim sprijin și empatie din partea lor. Sau le poți procesa în moduri creative prin artă, sport și altele.
Cere ajutorul: când ești trist sau supărat, poate fi ușor să te izolezi sau retragi, dar asta face lucrurile și mai dificile. Vorbește cu cineva drag din viața ta și care îți poate acorda sprijin. Iar dacă nu te simți confortabil cu nimeni, caută un profesionist sau un terapeut. Acesta va ști să te ghideze prin ceea ce simți încât să poți procesa și integra emoțiile.
Trăirea emoțiilor îți va lumina viața
Trăirea pe deplin și asumarea emoțiilor este importantă, pentru că acestea ne arată adevăruri importante despre noi înșine. Dacă nu știm care ne sunt cele mai profunde nevoi, speranțe sau dorințe, riscăm să ne învârtim într-un cerc de furie sau nefericire. În plus, a păstra emoțiile ascunse poate produce un adevărat haos interior și modalități distructive a face față acestora, cum sunt dependențele, relațiile abuzive și furie acumulată.
Cu toții avem toate răspunsurile în interiorul nostru, tot ce trebuie să facem este să învățăm să accesăm aceste informații. Traducerea emoțiilor oferă indicații despre direcția în viață, relații, cum să ai grijă de tine, cum să obții ceea ce îți dorești.
Odată ce dizolvi rezistențele și evitarea, o lume întreagă de posibilități se deschide. Vei fi mai prezent în relațiile tale și mai conștient de ceea ce simți în toate nuanțele. Poate vei încerca ceva nou despre care simțeai teamă dar și entuziasm în același timp.
Îți poate lua timp și atenție pentru a descifra emoțiile, însă o dată ce le dai voie să se exprime, vei vedea cum viața se va deschide către tine și vei crește spre a-ți atinge adevăratul potențial.