Când ne gândim la copilărie, primele asocieri pentru mulți dintre noi sunt cu o perioadă de veselie, bucurie, inocență și iubire necondiționată. Asta pentru că pare greu de imaginat că în această perioadă au loc și traumele emoționale și alte aspecte mai puțin plăcute.
Experiențele din copilărie continuă să ne impacteze viața ca adulți, una din cele mai comune, dar provocatoare traume fiind rușinea.
Iar când ajungi să crezi că ești o persoană ne-demnă sau nu ești o persoană bună, merituoasă și că meriți toate lucrurile rele care ți se întâmplă, este greu să menții o viață fericită și sănătoasă.
A înțelege de unde vine rușinea aceasta toxică pe care o simți în viața de adult poate fi cheia pentru a păși către dezvăluirea traumelor și vindecarea de experiențe negative.
Adesea rușinea poate fi confundată cu vinovăția, însă sunt concepte diferite. Poți să te simți vinovat referitor la ceva ce ai făcut, fără să simți rușine, și poți simți rușine fără să te simți vinovat.
Când vine vorba de traumele din copilărie, rușinea este adesea una din cele mai dificile și complicate emoții care persistă și la vârsta adultă.
Vinovăția este sentimentul că ai făcut ceva greșit, deci de obicei este rezultatul unor acțiuni.
Rușinea pe de altă parte este sentimentul că ceva este în neregulă cu tine, ca persoană. Este mult mai înrădăcinată și se referă la cine crezi tu că ești.
Cum îți poate afecta identitatea rușinea din copilărie?
Când crești crezând că nu meriți sau nu ești important, poți să te lupți cu stima ta de sine. Chiar dacă recunoști că trauma ta din copilărie nu a fost din cauza ta, rușinea continuă să se manifeste.
Și nu poți scăpa de acel sentiment că ești defect, nedorit, neiubit. Iar aceste sentimente și emoții te pot ține departe de a profita de oportunități care ți-ar face viața mai bună, pentru că nu ai credința că viața fericită sau ușoară sunt pentru tine.
Fiecare copil reacționează diferit la anume evenimente sau stimuli, iar aceștia sunt influențați de:
– Tipul evenimentului: poate fi accident, abuz, neglijență sau orice alt gest cu impact emoțional profund.
– Vârsta: la care are loc evenimentul sau situația de viață poate influența tipul de reacție. Copiii mai mici poate nu înțeleg pe deplin ce se întâmplă dar pot simți confuzie și frică.
– Durata și intensitatea: în funcție de ce anume are loc și dacă este un proces singular sau repetitiv, efectele pot fi diferite.
– Tipul de personalitate: la fel ca adulții și copiii pot răspunde diferit și avea mecanisme diferite de a reacționa.
Surse ale rușinii din copilărie
Simțul identității de sine se formează la vârste foarte mici în copilărie. Cu toții ne dorim să fim iubiți necondiționat, acceptați și valorizați și că prezența noastră e un dar pentru cei din jur. Din păcate însă, unii dintre noi au experimentat exact opusul.
Dacă ai trăit o copilărie haotică, traumatică sau cu experiențe emoționale dificile, poate ai adoptat convingerea că ceva nu este ok cu tine și că nevoile tale nu sunt importante.
Traumele din copilărie pot avea diferite forme. De exemplu, copiii care se simt neglijați, pot crede că nu merită să fie iubiți sau susținuți. Cei care experimentează abuzul pe de altă parte, pot crede că merită acest tratament. Similar, copiii care experimentează agresivitatea altora, se învinovățesc și își spun că merită asta.
Abuzurile de acest tip din copilărie nu sunt vina copiilor. Însă pentru că la acea vârstă încrederea în adulți este completă și necondiționată, le este greu să își imagineze că aceștia îi pot dezamăgi, deci aleg să creadă că este ceva în neregulă cu ei. Și apoi această rușine o poartă mai departe în viața de adult și le influențează deciziile majore din viața.
Care sunt efectele rușinii din copilărie?
Pe lângă modurile în care poate afecta rușinea viața adultului, poate contribui și la probleme psihice, cum sunt depresia, adicțiile, tentativele suicidare, tulburări alimentare și altele. Tulburările de personalitate narcisistă sau borderline pot avea drept cauză tot un mecanism de protecție din copilărie pentru rușinea profundă.
Relațiile toxice pot fi tot o consecință a rușinii din copilărie. Asta pentru că rușinea din copilărie poate fi atât de profundă încât să nu crezi că meriți relații sănătoase sau conexiuni stabile. În schimb cauți relații toxice și haotice care să îți reamintească de experiențele din copilărie – care este limbajul tău familiar. Și cu toate că simți că relațiile sunt dăunătoare, nu te poți abține să nu te arunci în situații în care să repeți trauma.
Iată și alte efecte:
– Lipsa de încredere: adică a te îndoi de intențiile bune ale celorlalți, de teama că ai putea fi rănit sau trădat la fel ca în copilărie.
– Probleme de atașament: care se pot manifesta ca abandon, anxietate în relații, auto-izolare sau detașare emoțională.
– Stimă de sine scăzută: ceea ce poate duce la relații nesănătoase, crezând că nu meriți mai mult.
– Probleme de comunicare: în a îți comunica nevoile, dorințele și sentimentele eficient. Ceea ce poate conduce la conflicte.
Cum să depășești rușinea din copilărie?
Rușinea din copilărie poate fi o povara foarte grea. Însă vestea bună este că o poți depăși cu ajutorul unui profesionist, coach, terapeut, consilier. Procesarea traumelor din copilărie este importantă pentru a trăi o viață sănătoasă și fericită, prin care să îți accesezi resursele și abilitățile.
Iartă-te și oferă-ți compasiune, pentru că avem tendința să îi iertăm ușor pe toți mai puțin pe noi. Oferindu-ți asta vei reduce sentimentele de izolare, singurătate și rușine. Pentru că nici o parte din tine nu îți este dușman sau inamic și toate merită iubire.
Caută grupuri în care să te simți încurajat și validat, în care te simți apreciat și care îți întăresc stima de sine, încât să susțină diminuarea rușinii toxice din interior.
Foarte multe persoane nici nu își dau seama în ce mod rușinea le afectează viețile. Pentru că devine parte din identitatea lor și nici măcar nu se gândesc să vadă ce e în spate.
Cu ajutorul și susținerea potrivite, poți explora ce se întâmplă și cum îți este afectată viața, gândurile, emoțiile și comportamentele. Și pe măsură ce scoți la iveală această rușine, sau o lași să plece.