Există două tipuri de persoane pe lumea asta: cei care întreabă și cei care fac presupuneri pentru că nu vor să pară vulnerabili.
Dar o singură întrebare pusă potrivit ne poate schimba întreaga traiectorie a vieții.
Să facem presupuneri este mai ușor, tocmai pentru a evita întrebările dificile sau care ne fac să ne simțim inconfortabil. Însă este mai bine să pui întrebările potrivite pentru a primi informații concrete, decât să speri că ai presupus bine.
Presupunerile vin din experiențe trecute care ne fac să credem că ceva se va întâmpla la fel, sau ne fac să ghicim că lucrurile vor avea aceeași finalitate. Însă nu degeaba Daniel Kahneman le încadrează în categoria erorilor de gândire.
Deci, de ce nu cerem lămuriri sau punem întrebări?
Poate fi din frica de respingere, din jenă și din acel sentiment inconfortabil. Poate că odată cu fiecare întrebare pusă- stima noastră de sine stă să se clatine, deci preferăm să nu întrebăm nimic decât să ne confruntăm cu emoții dificile.
A pune întrebări, a căuta claritate și a exprima gânduri și emoții în mod deschis este calea către o conexiune mai profundă.
Astfel, comunicarea în cadrul unei relații de orice fel este eficientă, iar nevoile, dorințele și perspectivele fiecăruia sunt înțelese. Fără această conexiune pot apărea decalaje, neînțelegeri, conflicte și resentimente.
În relațiile sănătoase persoanele ar trebui să se simtă libere să îți împărtășească gândurile și sentimentele. Prin conversații și întrebări deschise, fiecare poate afla despre aspirațiile, temerile și visele celuilalt.
Ceea ce hrănește un sentiment de empatie și conexiune care altfel nu ar fi posibil.
De ce ne este teamă să punem întrebări?
Dacă stăm să ne gândim, noi oamenii suntem născuți cu dorința naturală de a învăța și descoperi. Atunci de ce ne este dificil să punem întrebări sau să cerem lămuriri?
Poate fi teama de respingere, de a nu-l împovăra pe celălalt, de a părea incapabil sau tot felul de alte motive:
– Poate ești timid sau reținut, sau poate nu ești apropiat de acea persoană;
– Unele persoane nu primesc cu amabilitate întrebările. De aceea, dacă ai avut așa experiențe, poți ezita pe viitor să adresezi întrebări;
– Dacă ai tendințe judecative sau de a eticheta ușor, te poți trezi că faci presupuneri bazate pe prime impresii pe care le extrapolezi către toate cazurile sau situațiile;
– Mândria, orgoliul sau delăsarea pot interveni în calea comunicării și a adresării întrebărilor.
A pune întrebări sau a cere orice, te poate face să te simți incapabil sau ne-cunoscător, sau poate nu vrei sa deranjezi oamenii.
Cu toate acestea, întrebarea mai profundă este, ce pierdem dacă nu întrebăm?
Fără să punem întrebările potrivite oare avem aceeași oportunitate pentru creștere?
Putem spera să ne îndeplinim cele mai profunde dorințe sau nevoi dacă nu suntem dispuși să le exprimăm?
De ce să punem întrebări?
Deși a face presupuneri poate nu dăunează atâta timp cât le păstrăm în noi înșine, când și acționăm conform lor – fără să întrebăm înainte – atunci când lucrurile pot deveni supărătoare. De exemplu, putem avea o idee greșită despre ceva, ceea ce ne face să facem sau să spunem ceva nedorit altora.
A pune întrebări și a căuta clarificări poate face toată diferența dacă luăm inițiativa și suntem dispuși să întrebăm.
Ori de câte ori suntem nesiguri de ceva și trebuie să facem sau să spunem ceva despre asta, este mai bine să cerem un răspuns adecvat și clarificări despre:
– Când punem întrebări înainte de a face ceva, lucrurile pot fi clarificate, oferindu-ne o imagine clară a ceea ce trebuie să facem. Într-un cadru de lucru, acest lucru poate implica liderii de echipă sau supraveghetorii care oferă instrucțiuni clare despre ceea ce ar trebui să facă oamenii și să ofere îndrumări sau sugestii cu privire la ceea ce ar trebui făcut. Într-un cadru personal poate însemna a afla informații complete pe care nu le știai despre cealaltă persoană.
– Căutarea clarificărilor și înțelegerea lucrurilor ajută la eliminarea prejudecăților. Când îi înțelegem mai bine pe ceilalți și le cunoaștem povestea, ne putem împiedica să facem judecăți pripite bazate doar pe o singură instanță de acțiune. Acest lucru poate duce la îmbunătățirea relațiilor dintre oameni.
– A pune întrebări este o modalitate de a învăța și de a ne îmbunătăți. Dacă nu întrebăm, s-ar putea să nu știm niciodată dacă ceva se poate întâmpla și ne punem limite singuri. Cere lămuriri și fii surprins de ceea ce îți poate oferi sau învăța oamenii. S-ar putea să poți învăța lucruri noi în plus față de ceea ce știi, doar dacă întrebi.
– Dezamăgirile pot fi reduse dacă lucrurile ne sunt clare. Unele dintre pierderile și eșecurile noastre se pot întâmpla deoarece totul poate să nu ne fie evident și presupunem noi anumite lucruri. Dezamăgirile pot apărea atunci când gândim lucrurile într-un anume fel și nu avem o bază clară pentru ca ceva bun să se întâmple. Cu toate acestea, înțelegând și având lucrurile clarificate, putem aborda diferit oamenii și situațiile.
Puterea vulnerabilității creează conexiuni
A pune întrebări, a căuta ajutor și a îți asuma vulnerabilitatea sunt semne de putere, nu de slăbiciune. Este nevoie de curaj să ieși din zona de confort și să recunoști că nu ai toate răspunsurile și să eviți să faci presupuneri.
Procedând astfel, creezi oportunități de creștere, atât individual, cât și colectiv. Și inviți perspective diferite, înveți din experiențele altora și dezvolți o mai bună înțelegere a lumii din jur.
Cum depășim teama de vulnerabilitate pentru a cerea lămuriri și să adresa întrebări?
În adâncurile noastre, temerile de a pune întrebări și de a cere lămuriri pot fi strâns legate de sentimente de nesiguranță și vulnerabilitate. A ne confrunta cu aceste temeri este primul pas pentru a le depăși. În acest proces, poate fi util să ne întrebăm de ce anume ne este teamă și cum aceste temeri ne-au afectat în trecut.
A depăși reticența și teama de a pune întrebări presupune a îmbrățișa curajul și a îți dori să evoluezi. Fiecare întrebare și cerere de lămuriri pe care o facem este un pas în direcția creșterii personale. În fiecare moment în care alegem să lăsăm în jos garda și să ne exprimăm vulnerabilitatea, ne susținem în propriul proces de autodescoperire și transformare.
Începe cu o schimbare de perspectivă. În loc să privești vulnerabilitatea ca pe o slăbiciune, ai putea să o vezi ca pe un instrument puternic de conectare. Îmbrățișând vulnerabilitatea, permiți sinelui autentic să se manifeste.
Atunci când știm că suntem înconjurați de oameni care ne ascultă cu respect și înțelegere, ne simțim încurajați să ne exprimăm curiozitatea și să punem întrebările care ne îndrumă către cunoaștere.
În concluzie, vulnerabilitatea nu este o slăbiciune ci o putere.
Așadar, data viitoare când eziți să pui o întrebare sau să împărtășești o îngrijorare, amintește-ți că deschizi calea către relații mai profunde și semnificative.
A întreba este un act destul de simplu și, indiferent de motivul pe care îl avem pentru a nu întreba, putem oricând să facem ceva în privința asta pentru a obține răspunsul adecvat și ideile de care avem nevoie.
A cere clarificări și a pune întrebări arată curiozitate, dorința de a învăța și preocuparea pentru alții.
Într-o manieră blândă și autentică, putem să începem să eliberăm aceste temeri într-un spațiu sigur sau cu ajutorul unui terapeut sau coach.
Eu te pot susține în acest proces, scrie-mi pe formularul de mai jos.