Procesarea emoțiilor poate fi una din cele mai mari provocări cu care multe persoane se confruntă zi de zi, chiar dacă se află pe drumul autocunoașterii sau evoluției, sau nu.
Cuvântul emoție este cunoscut din secolul XVI și se traduce prin a stârni sau a agita. Deci încă de la origini se referă la mișcare, sau perturbare.
Emoțiile sunt acele reacții interioare la un anume stimul și sunt indicatori ai modului în care ne simțim. Fără emoții nu am învăța despre noi și din greșelile noastre și am repeta la nesfârșit aceleași experiențe și tipare și am rămâne blocați în aceeași spirală descendentă.
De aceea, reprimarea acestora nu este o soluție, pentru că emoțiile au un mesaj și este important să le ascultăm și înțelegem.
Emoțiile nu sunt bune sau rele, însă ceea ce facem cu ele face diferența.
Emoțiile dezvăluie acele părți din viața noastră unde ne simțim vulnerabili sau incompleți, tocmai de aceea ne este greu să le gestionăm.
Emoții intense, de la furie la vinovăție, sunt complexe și ne pot face să ne simțim neputincioși.
Este important să reținem că emoțiile sunt parte esențială din noi înșine, dar nu ne definesc.
Controlul emoțiilor
Emoțiile nu sunt bune sau rele ci pur și simplu sunt. Pentru că avem nevoie și de cele pozitive și de cele negative pentru starea noastră de bine.
În trecut sau în copilărie poate am auzit că manifestarea emoțiilor este semn de slăbiciune și că trebuie să le ții pentru tine sau adânc îngropate, în special pe cele negative. Și că o atitudine rațională, condusă de creier mai degrabă decât de inimă este de dorit.
Această atitudine nu mai este de actualitate în prezent, când se promovează ideea că putem fi și emoționali și raționali în același timp. Și nu mai este cazul să ne disociem de acele emoții neplăcute sau inconfortabile, care ne întrerup abilitatea de a gândi și de a ne trăi viețile optim.
În prezent experiențele emoționale fac parte din călătoria de evoluție personală sau spirituală spre a trăi în armonie și plinătate. Pentru că nu emoțiile în sine sunt problema, ci modul în care răspundem sau ne pierdem în ele.
Iar provocarea nu este de a le ține sub control ci de a le recunoaște și alchimiza. Nici reprimarea vieții emoționale nici a te abandona în emoții fără o strategie nu este soluția.
Ci capacitatea de a fi capabili să asistăm la emoții puternice, păstrând în același timp spiritul de observator și prezența în mijlocul acestor frământări interioare.
Este un proces de integrare a emoțiilor în totalitatea lor, fără a ne prăbuși în ele ci a ne odihni într-o poziție de conștientizare și claritate.
Reprimarea emoțiilor
A evita confruntarea cu emoțiile dureroase sau inconfortabile prin credințe sau practici poartă denumirea de bypass spiritual și este un concept frecvent întâlnit în cultura noastră.
A apărut datorită unei slabe toleranțe sau abilități de a face față durerii, ca un analgezic ambalat într-un scop superior. Problema este că a evita confruntarea cu emoțiile inconfortabile duce la o separare sau deconectare profundă de noi înșine. Și nu permite trăirea vieții și a relațiilor sau interacțiunilor în profunzime, deci nici a împlinirii complete ci mai degrabă a fi pe linia de plutire, într-o superficialitate care ne ține departe de adâncurile și umbrele noastre înfricoșătoare.
Gestionarea emoțiilor și reglarea emoțională
La prima vedere procesarea emoțiilor nu pare dificilă: identificarea și etichetarea acestora, a îți oferi spațiu de procesare și apoi a alege încotro.
Însă acest proces poate să nu fie așa de simplu cum pare și poate că ai simțit și tu acest lucru.
Un lucru e cert, orice fel de procesare emoțională necesită prezența și recunoașterea emoțiilor, fără a le judeca pe ele sau pe tine.
Iată câteva sugestii care te pot ajuta:
–Observă emoția: fără a o judeca sau eticheta, pentru că nu este nici bună nici rea ci doar o experiență pentru a te înțelege mai bine pe tine și lumea din jur. A fi martor te ajută să nu te identifici cu acea emoție și să înțelegi că este doar un semnal.
–Valideaz-o: emoția respectivă a apărut cu un motiv deci nu îți spune că nu ar trebui să simți acel ceva. Pentru că în acest mod reziști procesului și te opui, evitând experiența în sine. Parte din a fi om presupune să simți o mare varietate de emoții, de la fericire la recunoștință, furie, frică, etc.
–Identifică factorii declanșatori: nu ar trebui sa eviți emoțiile dificile sau să îți fie teamă de ele. Dar nici să te supui intenționat situațiilor neplăcute. Caută acei factori sau șabloane care apar atunci când apar emoțiile. Odată identificați, poți explora motivele pentru care au în spate așa multă greutate.
–Află povestea pe care ți-o spui: de obicei mental, pentru a motiva anumite comportamente. Poate te simți respins de cineva și automat îți spui că nu îi pasă. Înainte de asta caută și alte explicații posibile.
–Fii atent la corpul fizic: acordă atenție la ceea ce simți chiar dacă e doar oboseală sau foame, pentru că pot exacerba emoțiile și să te facă să le simți mai puternic.
–Alege cum să reacționezi: în multe situații avem ocazia să alegem modul în care reacționăm. De exemplu, să răspundem la furie aruncând asupra celorlalți comentarii negative. Poți observa că nu te simți nici tu bine și nici relațiile tale nu vor fi mai bune. Data viitoare încearcă să reacționezi diferit și vezi cum te simți. Primele 90 secunde după un stimul exterior, apare un răspuns automat de furie, frică etc. Dar după acea perioadă tu alegi în ce energie să continui să te afli. Dacă rămâi în furie, vei escalada furia. Pe măsură ce continui escaladarea, vei fi controlat de acele emoții. Și cu cât alegi repetitiv același tipar, va deveni imprimat în subconștient.
–Caută sprijin emoțional: să te ocupi singur de emoțiile tale adică să te auto-reglezi poate fi copleșitor. Poți căuta suport în tine, practicând prezența conștientă sau poți cere sprijin exterior. De multe ori un partener, terapeut sau coach te poate ajuta să te înțelegi mai bine. Este perfect normal să apelezi la un specialist atunci când mecanismele proprii nu mai sunt suficiente, iar acesta te poate ajuta să creezi un mediu sigur, prin care emoțiile tale să aducă tot ce e mai bun în viața ta.
Dacă dorești să te însoțesc în acest demers mă poți contacta prin formularul de mai jos.
Emoțiile sunt un material generos pentru creștere și oferă un nivel diferit de informații despre noi înșine decât poate oferi mintea noastră rațională. Iar explorarea acestora ne permite să ajungem într-un loc în care să vrem să explorăm și să simțim toată paleta de culori a vieții, într-un mod eliberator și care să permitem înțelepciunii acesteia să ne ajute să creștem.