Ce este o persoană care întrerupe șabloanele?
Dacă suntem sinceri, mulți dintre noi ne dorim să acționăm diferit de membrii familiei noastre.
Poate ai crescut promițându-ți că nu te vei comporta niciodată la fel ca părinții sau bunicii tăi și chiar și în prezent s-ar putea să privești diferit alegerile pe care rudele tale le fac.
Însă aceste șabloane transgeneraționale au un mod insidios de a se repeta iar și iar și fără efort conștient este atât de ușor să cazi în tipare automate.
Când vine vorba de viață și de relații, ne putem găsi în tipare toxice care ne țin blocați în locuri întunecate. Aceste șabloane se perpetuează generații la rând: părinții ni le transmit nouă, noi transmitem, copiilor și așa mai departe. Pentru ca noi să construim un viitor sigur și plin de speranță trebuie să identificăm aceste șabloane și să facem pași conștienți pentru a le opri.
Nu este ușor și în multe privințe se poate simți ca o mică moarte și un rămas bun de la tot ceea ce știam.
Uneori această persoană este numită și oaia neagră pentru că este un perturbator al ritmurilor familiei, trimis pentru a scoate la suprafață umbrele și pentru a calma durerea neamului.
Cei care rup tiparele pot fi rari în unele familii, fiind unul din cele mai grele roluri și nu pe care le alegem de bunăvoie. Dar sunt catalizatori esențiali ai schimbării.
Oile negre decid cu curaj să se ridice împotriva tendințelor automate de funcționare și să acționeze după propriile valori și nevoi, chiar dacă acest lucru provoacă haos. Acestea fiind spuse, a fi un întrerupător de cicluri este greu, dar durerea de a perpetua tiparele poate fi și mai dificil de dus.
De ce este greu să îți asumi un așa rol?
Dacă simți că ești un întrerupător de tipare, ar trebui să te gândești întâi de ce nu ai întrerupt încă ciclul.
Iată de ce se complac și se blochează oamenii în aceleași șabloane:
Pentru că sunt familiare: și suntem obișnuiți să facem ceea ce cunoaștem, adică deciziile inconștiente de zi cu zi. De exemplu, cumpărăm aceleași alimente pentru că știm de la mama că sunt bune, sau preferăm aceleași mașini ca tata. Sau avem aceleași convingeri religioase sau politice ca părinții. Schimbarea poate fi înfricoșătoare și de multe ori este mai ușor să faci lucrurile de la sine, care vin automat, decât să explorezi ceea ce este supărător.
Lipsa granițelor: o persoană care își asumă rolul de întrerupător al ciclurilor în familie, are sentimentul de autonomie. Însă multe persoane rămân blocate în șabloane nesănătoase și în granițe difuze cu familiile lor. Și nu au un sentiment solid de separare de ei, chiar dacă sunt departe fizic unii de alții.
Ce înseamnă granițe slabe în familie:
– senzația că nu ai voie să iei decizii fără aprobare;
– simți că trebuie să ai grijă de emoțiile celorlalți;
– minți frecvent pentru a evita reacții prea intense;
– primești sfaturi nesolicitate despre cum să îți trăiești viața;
– convingeri rigide despre cum ar trebui oamenii să acționeze.
De multe ori cei dragi justifică astfel de acțiuni codependente insistând că se comportă astfel din dragoste.
Sentimentul de vinovăție
Vinovăția provine din granițe slabe și chiar dacă vrei să rupi ciclul, s-ar putea să îți faci griji că-i rănești pe cei dragi. Mai ales că probabil nu vrei să-ți rănești părinții sau să fii acea persoană dificilă. Familia modelează cele mai vechi convingeri și comportamente. Din momentul în care vii pe lume ești rezultatul modelării lor. Și această loialitate generațională poate fi profundă, mai ales dacă te simți dator familie.
Nu are cum să iasă bine: dacă decizi să urmezi această cale și unele familii se exprimă foarte vehement susținând că nu vor tolera aceste întreruperi de tipare. Și poate ai observat că cineva a fost exclus pentru întreruperea ciclului și că familia i-a tratat diferit. Este natural să eviți în a face o mișcare, pentru că nu vrei să fii țapul ispășitor.
Cum arată întreruperea șabloanelor?
Primul pas este conștientizarea.
Vezi cum arată lumea ta interioară și denumește comportamentele toxice sau abuzive. Gândește-te cum vrei să arate diferit viitorul tău. La început este posibil să simți rușine sau să pui la îndoială sistemul familial și să îți faci griji că ești neloial sau nerecunoscător.
Următorul pas este schimbarea comportamentelor nedorite, care pot varia de la un deranj ușor până la stres puternic. Poate fi că bei prea mult când ești trist pentru că așa ai văzut la mama ta, sau poate strigi când ești nervos pentru că așa se întâmpla în casa copilăriei tale. Desigur, schimbarea tiparelor cere timp, pentru că nu ai dezvoltat aceste comportamente peste noapte așa că necesită dăruire, efort și consecvență.
Identifică valorile tale pentru că poate ai trecut prin viață fără să știi cine ești de fapt și care sunt valorile tale fundamentale.
Ce este important pentru tine în viață și ce nu este negociabil?
Pe măsură ce îți pui aceste întrebări este posibil să te simți ciudat, mai ales dacă ai crescut cu ideea că familia mă cunoaște cel mai bine.
Fii tu autentic: vindecarea necesită creștere continuă și ai voie să fii tu așa cum simți, indiferent ce cred părinții sau cei dragi. Și cu toate acestea, oamenilor nu le va plăcea întotdeauna cum te comporți și nu vor înțelege întotdeauna procesele prin care treci.
Acceptă-te pentru ceea ce ești: drumul către tine este un proces în sine care durează ceva timp, pentru a desprinde straturile persoanei care ai fost până în prezent. Acceptă-te interior și exterior pentru a merge mai departe și a-ți găsi calea către fericire.
Găsește-ți tribul: drumul pe care ești nu e ușor și poate veni cu sacrificii supreme, cum ar fi pierderea familiei. Însă familiile în care ne naștem nu sunt tot timpul familiile care ne oferă iubire de calitate și afecțiunea de care avem nevoie. De aceea îți poți construi propriul trib, unul care să prețuiască ce prețuiești tu.
Dacă simți că ești pe acel drum, felicitări!
Dacă îți este greu singură, află cu un cineva specializat te poate ajuta și susține pentru a întrerupe șabloanele.
Ești curajoasă și meriți să te simți liberă și vindecată de traumele trecutului.
Anularea comportamentelor din familia ta poate fi dificilă, dar un spațiu sigur, terapeutic, fără judecăți, te poate ajuta să abordezi orice problemă și să-ți redescoperi identitatea.
Pentru că nu ești condamnat să trăiești o viață care nu se simte autentică pentru tine.
Scrie-mi dacă ești pregătită.