Explorând Rana Maternă: Cum Vindecăm Rănile din Copilărie

Explorând rana maternă: Cum vindecăm rănile din copilărie

Se spune că relația cu părinții ne modelează personalitatea și viața.

Mamele ne modelează, la propriu și la figurat. Atât de mult încât între mamă și bebeluș este o așa fuziune încât și celulele mamei se schimbă după sarcină.

Însă dacă mama nu este disponibilă emoțional sau se confruntă cu diferite probleme interioare pe care nu și le-a rezolvat, apare așa numita rană maternă.

Când vine vorba de mamele noastre mai ales, atât de multă încărcătură poate aduce aceasta relație – și iubire și frustrare, încât ducem inevitabil toate acestea în viața de adult.

Ce este rana maternă și cum o recunoști?

Rana maternă poate include moștenirea culturală preluată de mamă și modul în care aceasta se raportează la a fi femeie. Poate include opresiunea femeii de către societatea patriarhală, mecanismele de supraviețuire și de procesare a suferințelor, care se transmit mai departe copiilor – mai ales fiicelor. 

Dacă rana aceasta nu este vindecată poate fi transmisă mai departe pe linie maternă provocând suferințe prin fiecare generație.

Semnele rănii materne pot fi subtile și poate fi dificil de identificat, dar iată câteva exemple:

– A te simți în competiție cu alte femei;

– A căuta să-i mulțumești pe ceilalți în detrimentul propriu;

– Presiunea de a te conforma așteptărilor rigide a ceea ce înseamnă să fii femeie;

– Credința că trebuie să rămâi mică și neînsemnată, pentru a fi acceptată și iubită;

– A nu te simți suficient de bună, indiferent de rezultate;

– Eșecul în a stabili limite clare și a spune NU;

– Teama de a eșua sau a nu primi aprobare, tradusă și prin teama de succes;

– Conștient sau nu, a aștepta permisiunea și aprobarea mamei pentru a trăi o viață deplină și a-ți atinge potențialul.

Rana maternă se poate manifesta și în condiții mai evidente cum sunt depresia, anxietatea, adicțiile sau tulburările alimentare. Toate acestea pot duce la o stimă de sine scăzută, la o lipsă de conectare emoțională cu tine și lipsa sentimentului de grijă, tandrețe și protecție emoțională.

Cum apare rana maternă?

Rana maternă nu este un diagnostic în sine deși doare și are efecte pe termen lung. Deși atât fiicele cât și fii pot fi impactați de rana maternă, adesea este asociată cu fiicele. Cu atât mai mult cu cât acestea sunt mai predispuse la a perpetua acest tip de relație cu propriii copii.

Iată în ce condiții poate apărea rana maternă:

– Dacă simți că ai primit doar îngrijire fizică, dar nu și iubire, grijă, siguranță, sau că mama ta nu a fost acolo pentru tine emoțional;

– Emoțiile nu ți-au fost validate, oglindite, și conținute;

– Evitai să cauți siguranță și confort la mama;

– Emoțiile negative nu ți-au fost primite ci mai degrabă suprimate;

– Critica excesivă a mamei și deci dorința de a fi mereu perfectă;

– Refugiul mamei în tine pentru propriile nevoi fizice și emoționale, care se simțea ca un schimb de roluri. Sau chiar așteptarea acesteia de a avea grijă de ea fizic și emoțional;

– Te simțeai încordată sau speriată în jurul mamei;

– Mamele au suferit abuzuri fizice și emoționale, n-au procesat trauma și n-au putut oferi iubire și grijă;

– Mama a suferit de probleme psihice netratate;

– Mama s-a confruntat cu consumul de alcool și droguri.

Cum vindeci rana maternă?

Deși procesul poate fi dificil și dureros, vindecarea rănii materne este importantă pentru a ne simți compleți și a ne trăi viețile în iubire și autenticitate. Vindecare ne conectează cu viața însăși, pentru a da mai departe compasiunea și iubirea de care lumea are nevoie.

Primul pas pentru a vindeca rana maternă este să creezi o nouă relație tu cu tine, să îți fii tu ție mamă, copilului tău interior. Ceea ce înseamnă să îți împlinești nevoile tale emoționale și fizice ca adult, la fel cum ar face-o o mamă, chiar și imperfectă, dar prezentă. 

Asta înseamnă să oferi prezență și compasiune părților din tine care se simt blocate sau rănite și să îți oferi iubirea pe care nu ai primit-o. Poți cere ajutorul unui terapeut sau a unei comunități de femei sau persoane care să te susțină să te conectezi cu femeia-mama sau Divinul Feminin din tine.

Un alt pas după validarea nevoilor poate fi a susține copilul interior să-și plângă durerea. Astfel adultul din prezent poate ajunge la îndeplinirea nevoilor fără rușine. Însă ia-o încet, nu va fi un proces linear a îți oferi blândețe și înțelegere părților neglijate din tine.

Practic de fiecare dată când te simți declanșat sau atins de ceva, copilul din tine caută un simț al siguranței. Și ce poți face este să oferi compasiune și să stai cu Sinele Tău mai tânăr. Poți face asta prin exerciții de vizualizare, mindfulness, journaling sau afirmații.

Un aspect important este să te separi de mama ta ca identitate și să-ți reamintești că mama ta nu ești tu. Și dacă este nevoie, să setezi limite în relația cu aceasta sau să îți iei spațiu pe timpul vindecării, dacă prezența este dureroasă.

Ce se întâmplă când vindeci rana maternă?

Odată ce procesezi și vindeci rana maternă, poți crea un spațiu sigur pentru a-ți exprima adevărul și a primi sprijinul de care ai nevoie. Mamele și fiicele pot comunica fără frică, fără a ascunde durerea, fără competiție, manipulare, și ură de sine. Durerea poate fi plânsă pe deplin până se transformă în iubire, o iubire care se manifestă ca sprijin și acceptare deplină.

Vindecarea ranei materne nu este de fapt despre mama, ci este despre a te accepta pe tine cu darurile tale, fără rușine sau judecată.

Prin vindecarea rănii materne ne spunem nouă ”DA” ca femei întregi, puternice și capabile. Ieșim din rolul de copil și suntem gata pentru a deveni ceea ce suntem. Vindecarea rănii materne este despre a ne onora fundația pe care mamele noastre ne-au pus-o în această lume, pentru a ne focusa pe crearea vieților unice și autentice pe care suntem capabile să le creăm.

Astfel vei fi:

– Mai fluentă și pricepută în a-ți gestiona emoțiile și a le vedea ca sursă de înțelepciune și informație;

– Vei putea seta limite sănătoase, care să îți permită să te manifești așa cum este mai bine pentru tine;

– Vei putea da voie mamei interioare să ofere iubire necondiționată, sprijin și confort, copilului tău interior dar și celorlalți;

– Vei putea să te vezi ca o persoană capabilă și competentă. Și să simți că orice este posibil și să fii deschisă lucrurilor bune să se întâmple;

– Să simți compasiune pentru tine și pentru ceilalți;

– Să nu ai nevoie de validarea exterioară sau să demonstrezi ceva anume ție sau celorlalți;

– Să ai încredere că viața îți oferă ceea ce ai nevoie;

– Să te simți în siguranță și liberă tu cu tine.

Odată vindecate putem să ne trăim viețile cu energie și vitalitate și să creăm ceea ce ne dorim fără rușine sau vinovăție, dar cu pasiune, putere și bucurie, încredere și entuziasm.

Scrie-mi mai jos pe formular de dorești să începi acest proces profund de vindecare a rănii materne.

Lasă un răspuns