”Nu există lumină fără umbră și nu există integritate psihică fără imperfecțiune” Carl Jung
Grecii antici înțelegeau necesitatea onorării fiecărei părți ale psihicului. Și știau că dacă ignoră una din părți, se întoarce împotriva lor cu putere distrugătoare. Similar în cazul umbrei, dacă ignorăm acele părți din noi care simțim că nu sunt plăcute de adus la suprafață – se pot întoarce împotriva noastră.
Ce este umbra?
Umbra este acea parte întunecată a personalității noastre, unde se află emoții sau impulsuri considerate negative cum sunt: invidia, furia, vinovăția, lăcomia, dorințele ascunse, tendința spre putere și altele.
Și cu cât le negăm mai mult, cu atât le considerăm inferioare, negative, greu de acceptat – și astfel devin parte din umbră.
Orice este considerat incompatibil cu atitudinea sau percepția pe care vrem să le aducem despre noi înșine – revine acestei părți de umbră. Însă aceste părți renegate din noi, nu pleacă nicăieri. Tot acolo sunt chiar dacă le lăsăm ascunse. Nu putem elimina această umbră, pentru că rămâne alături de noi ca un frate sau soră întunecată.
Iar problemele apar când refuzăm din a ne vedea umbra.
Cum apare umbra?
Venim în această lume pentru a experimenta toate emoțiile: de la bunătate, iubire, generozitate, la furie, egoism, lăcomie. Toate acestea fac parte din a fi oameni. Dar pe măsură ce creștem, ceva se întâmplă. Calitățile dezirabile sau cele pozitive sunt cele acceptate, lăudate, în timp ce restul, cele negative sunt etichetate ca rele și sunt respinse.
Dincolo de toate acestea toți avem nevoia de a simți siguranță, acceptare și sentimentul de apartenență. Și dacă în copilărie simțim că anumite părți ne sunt respinse, reacționăm așa cum știm la vârsta respectivă.
Poate plâns, tantrum sau alte comportamente. Iar dacă în acel moment suntem pedepsiți, sau trimiși în camera noastră, mesajul devine clar. Sau dacă la școală poate am avut un anumit comportament, deschis, spontan sau am făcut vreo glumă și pentru asta profesorii ne-au scos în fața clasei pentru a ne mustra.
Toate aceste dezaprobări aduc rușine și reprimare. Pentru că ne simțim lumea noastră interioară amenințată, încât ne ajustăm comportamentul, pentru a ne adapta lumii exterioare și a ne simți acceptați și în siguranță.
Ce se întâmplă când ne reprimăm umbra?
Orice atribut în renegăm în noi – îl vedem în ceilalți. Practic proiectăm în alții orice băgăm sub preș la noi. Acest proces nu este unul conștient, ci automat.
De exemplu, dacă nu suporți lipsa de politețe a unora, poți fi sigur că ai și tu în tine porția ta de nepolitețe. Asta nu înseamnă că acea persoană nu manifestă acest comportament. Ci că nu te-ar fi deranjat atât de mult impolitețea altcuiva dacă nu era și în tine.
Iată și alte moduri în care te poate afecta:
– Poți fi judecativ cu ceilalți: pentru că în interiorul tău ți-e teamă că oamenii te-ar putea judeca așa că o faci tu pentru a te proteja;
– Poți vedea mai degrabă defectele celorlalți: care sunt de fapt proiecțiile propriilor insecurități, pe care le reprimi în acest mod;
– Te poate duce în postura de victimă: ca strategie inconștientă de a nu îți asuma responsabilitatea și a da vina pe ceilalți.
De ce să lucrezi cu umbra ta?
Lucrul cu umbra presupune a descoperi, conștientiza și înțelege acele părți din tine pe care instinctual vrei să le reprimi. Adică în loc să acționezi pe pilot automat și inconștient, să observi apariția umbrei și să îi faci loc în viața ta. Asta nu se întâmplă peste noapte, iar unii psihologi spun că această muncă nu se termină vreodată. Este însă o practică permanentă care îți oferă șansa de a înțelege mai bine părți din tine pe care poate le ignorai sau negai.
Dar sunt și alte beneficii:
– Îmbunătățirea relațiilor: pe măsură ce îți integrezi părțile și faci pace cu umbra ta, ajungi să te vezi mai clar și devii mai uman, prezent și împământat. Și astfel accepți mai ușor umbra celorlalți. Astfel că nu te vor mai declanșa la fel de ușor comportamentele celorlalți și vei comunica mai cu ușurință.
– O viziune mai clară: văzându-i pe ceilalți și pe tine așa cum ești, vei vedea lumea cu alți ochi. Asta pentru că prin acceptarea sinelui tău autentic, vei vedea mai realistic cum ești tu și cum este lumea și ceilalți. Nu te vei vedea prea mare sau prea mic și te vei raporta diferit la ce se întâmplă în jur.
– Te vei simți mai energic și sănătos: reprimarea acestui bagaj invizibil poate fi epuizantă. Este extenuant să continui să reprimi părți din tine pe care nu vrei să le vezi. Adesea în spatele epuizării și letargiei stă o viață insuficient examinată. Lucrul cu umbra poate elibera rezervoare energetice de neimaginat – pe care le epuizai protejându-te.
– Echilibru și maturitate: atât timp cât renegăm umbra și reprimăm părți din noi, lipsește acel simț al unității și împlinirii. Cum să avem simțul unității și plenitudinii când trăim în diviziune? Integrarea umbrei ne aduce mai aproape de împlinire și de echilibrul maturității.
Cum poți lucra cu umbra?
Explorarea umbrei oferă numeroase beneficii și oportunități pentru creștere și evoluție. Însă nu este ușor întotdeauna, așa că pentru început inspiră și expiră profund de câteva ori, așează-te în corp și recentrează-te pentru a calma mintea corpul și sufletul.
Privește-te din exterior: ca și cum ai fi un prieten care te privește și observă cum reacționezi în anumite situații. Astfel, poți descoperi anumite cuvinte, scenarii sau lucruri repetitive. Observă ce aspecte te declanșează și care sunt punctele comune. Practica de journaling poate fi utilă pentru a observa punctele comune, așa că notează la final de zi prin ce ai trecut sau gândurile și procesele interioare.
Fii sincer: vindecarea cere timp însă progresele vor fi lente dacă nu ești complet sincer cu tine. Poate fi tare greu sa te uiți în locurile tare întunecate și să stai cu ele. Însă oferă-ți compasiune și amintește-ți că ești pe drumul spre cea mai bună versiune a ta.
Observă-ți reacțiile: în diferite situații pune pauză mental și observă de ce te-ai simțit sau ai reacționat într-un anume fel. Ce anume te-a declanșat să gândești astfel sau să acționezi în acel fel. A pune pauză pentru observare te poate ajuta să-ți reorganizezi gândurile și acțiunile.
Oferă-ți blândețe: acum că descoperi părți din tine care îți impactează viața în așa mod, oferă-ți spațiu și blândețe să se așeze. Viața este despre schimbare și curgere așa că nu-ți fie teamă și iartă-te pentru tot ce a fost în trecut. Schimbarea nu are loc peste noapte așa că descoperă nuanțe noi ale umbrei pas cu pas, cu blândețe.
Lucrul cu umbra este parte a procesului de vindecare care te ajută să te confrunți cu cele mai reprimate și rezistente adevăruri despre tine. Însă totodată îți redă puterea să știi ce te-a rănit sau traumatizat și în ce punct te afli. Toate acestea contribuie la vindecare relației cu tine și la acceptarea de sine.
Însă aceasta muncă poate fi dificil de dus, așa că dacă simți că ai nevoie de ghidare și însoțire mă poți contacta pe formularul de mai jos, în care îmi scrii provocările tale și ce nevoie ai, unde îți dorești să ajungi.