Explorează Furia: Ghid pentru Acceptare și Transformare Personală

Explorează furia: Ghid pentru acceptare și transformare personală

Furia este adesea considerată o emoție negativă, pe care să o evităm sau de care să fugim.

Însă la fel ca bucuria, fericirea sau încântarea, furia este o emoție normală și sănătoasă. Fiecare simte și trăiește evoluția și creșterea în modul său unic și nu există o listă cu ce e în regulă să simți sau nu.

Pentru majoritatea persoanelor există perioade în viață în care încep să își pună întrebări despre ei, despre lumea înconjurătoare, univers, divinitate.

Unii o numesc criză existențială, alții evoluție, însă oricare ar fi denumirea, valorile și viziunea despre viață se pot schimba. Pentru unii se poate simți cu bucurie și liniște, în timp ce pentru alții poate fi cu frică, întuneric, furie. Te poți simți pierdut, amorțit, fără speranță, însă experiența ta e unică la fel ca a fiecăruia.

În procesul de vindecare, furia poate fi printre primele emoții pe care le simți, mai ales dacă ai suprimat-o pentru mult timp. Însă poate este emoția cea mai grea de acceptat sau ca furia te împiedică să te vindeci.

Furia este văzută ca ceva negativ pentru că poate conduce la comportamente greu de acceptat. Însă nu neapărat furia te poate răni, pentru că este o diferență între furia distructivă și cea constructivă. Furia distructivă este adesea exprimată într-un mod care i-ar putea răni pe alții sau pe tine. În timp ce furia constructivă poate fi folosită pentru a înțelege sau descifra situații sau nevoi. În plus poate fi considerată un semn pentru a îți arăta respectul de sine.

Furia nu este prea frecvent discutată în contexte de evoluție sau de spiritualitate și dacă este, se referă la a da drumul furiei și a merge mai departe. Și cumva mesajul devine clar că dacă vrei să evoluezi sau să ascensionezi spiritual, trebuie să scapi de emoțiile negative.

Și cu toate că poate exista un sâmbure de adevăr în toate acestea, nu reprezintă imaginea completă. Spiritualitatea nu înseamnă doar cale dreaptă sau lucruri frumoase și ușor de dus.

Cu cât înaintezi pe calea evoluției, poți să îți dai voie să vezi furia pentru ceea ce este: eliberare emoțională de ceva ce a fost reprimat pentru mult timp: cuvinte nespuse, nevoi care nu au fost împlinite, emoții neprocesate, răni, ani și ani de a trăi fără a conștientiza toate acestea, cu atât mai puțin a le gestiona sau integra.

Ce este în spatele acestei furii?

Dacă pentru mult timp nu ți-ai îmbrățișat puterea interioară, nu ți-ai urmat intuiția sau nu ți-ai ascultat vocea inimii, poți simți multă furie – furie pe tine însăți.

Furia aceasta poate fi umbra neacceptată care se luptă pentru a fi eliberată, văzută și recunoscută.

Poate fi copilul interior, care se teme sau este rănit și doar își dorește să fie văzut și iubit.

Poate fi Sinele interior, care te scutură să te trezești și să vezi că nu mai ești pe calea ta.

Cum te poate ajuta furia?

Furia poate fi extrem de vindecătoare, dar nu atunci când dai vina pe alții.

Dacă faci asta e ca și cum pui un bandaj pe o rană care de fapt merge mult mai adânc în corp și e ca și cum ignori adevărul, pentru o soluție de moment, temporară și superficială.

Furia aceasta este pentru a ne arăta ce se cere vindecat, care sunt limitele noastre personale care necesită întărite și moduri în care putem face asta.

Cum poți valida și gestiona această emoție?

Un mod de a oferi spațiu furiei este să stai cu ea și să asculți ce vrea să îți spună.

Vezi ce simți cu adevărat și dacă nu cumva este mai mult decât furie, poate frustrare, tristețe, amărăciune, resentimente, gelozie, epuizare, anxietate, lipsă de respect, sentimentul de a fi neiubit, abandonat sau neînțeles.

Apoi caută să vezi de ce simți așa sau dacă este un tipar nesănătos care duce la această situație. 

De exemplu, dacă ți-au fost încălcate limite. Dacă adaugi alte emoții sau ai o poveste pe care ți-o spui de fiecare dată într-o situație similară.

O idee poate fi, în loc de a simți că pierzi controlul, sau să spui lucruri pe care le regreți mai târziu, să găsești alte modalități de a gestiona situația:

– Poate să stai cu furia și să o asculți.

– Să ai o discuție deschisă tu cu furia ta.

– Să îți oferi compasiune ție sau celorlalți.

– Să stabilești limite mai clare.

– Să ieși din anumite situații.

Furia este doar o modalitate de exprimare a vocii interioare, la fel ca altele, nu înseamnă că una este mai bună decât alta sau că lumina este mai bună decât întunericul. Furia nu este mai mult sau mai puțin spirituală comparativ cu alte emoții.

Dacă învățăm să o recunoaștem acceptăm și ascultăm adevărul pe care ni-l spune furia, putem învăța să gestionăm mai bine emoțiile care ni se par dificil de controlat. Și poate că îi putem permite să ne fie resursă care ne umple de putere și încredere, în loc să ne doboare la pământ.

Iată câțiva pași care îți pot fi de ajutor în gestionarea furiei

Acceptă că e în regulă ceea ce simți: și că e chiar mai comun decât crezi. Cu cât cauți să eviți o emoție cu atât devine mai intensă. Acceptă ceea ce simți și nu te mai judeca. Odată ce de detașezi și accepți că este normal și în regulă, deja te vei simți mai bine.

Dă-ți timp: să procesezi tot ceea ce simți, stai cu tine și observă-te fără judecată. Pe ce anume ești furios? Ce se află în spate? De unde vine? Care este raportarea ta la tot ce întâmplă? Ce anume ai vrea să schimbi?

Mergi în profunzime, dar cu grijă: și iubire și mai ales când ești pregătit. Dacă ai o zi mai proastă sau aglomerată, nu te grăbi să te scufunzi în întunecimile sufletului. Amintește-ți că experiența aceasta este pentru tine și nu împotriva ta. Invită furia să iasă la suprafață și poartă o conversație cu ea, pentru că altfel nu se va evapora de la sine. Poate lucrul cu umbra te poate ajuta în acest punct. Daca dorești te pot însoți pe această cale. Scrie-mi pe formularul de mai jos.

Caută ghidare: în jurul tău sunt multe persoane care trec prin ceea ce treci tu, sau ghizi spirituali, terapeuți și coach care sunt pregătiți să te susțină. Deci nu ține doar pentru tine și ai încredere că nimeni nu te va judeca.

Tu deții controlul: amintește-ți că puterea de a schimba emoțiile îți aparține. Tu îți controlezi reacțiile și ai puterea de a pune pauză pentru un moment, de a respira de câteva ori și a te calma.

Ai încredere în procesul tău! Și amintește-ți că totul se întâmplă pentru un motiv. Furia și mesajele pe care ți le aduce nu sunt ceea ce te definesc. Însă te pot ajuta să mergi mai departe pe calea spre tine.

Mă poți contacta dacă îți dorești să te însoțesc în călătoria spre tine, prin furie și dincolo de furie.

Lasă un răspuns