Cu toții cunoaștem câte o persoană care este mereu ocupată.
Sau poate chiar tu ești acea persoană.
Poate că nu îți permiți să te oprești să iei o pauză mai lungă de câteva minute. Sau să stai să te bucuri de un ceai, sau o mică pauză înainte să te apuci să faci altceva.
Oare a fi ocupat poate fi o dependență?
Ți s-a întâmplat vreodată să aștepți cu nerăbdare week-endul, după o săptămână ocupată, ca să te relaxezi, însă în week-end te trezești că deja ți-ai planificat o grămadă de treburi de făcut?
A fi ocupat este o strategie de amorțire la fel ca altele, care poate sunt mai evidente, cum e consumul de alcool sau alte substanțe. Însă trăim în această cultură și societate în care dacă nu suntem mereu aglomerați și ocupați, simțim că nu ținem pasul cu viața.
În cultura noastră condamnăm dependenții de substanțe dar normalizăm și chiar lăudăm dependența de a fi mereu ocupați.
A fi ocupați și a fi productivi nu este același lucru. A fi în flux și productiv te face să te simți ca și cum nu vrei să te oprești. A fi ocupat mereu însă este ca și cum nu te poți opri.
Ce te face să te menții veșnic ocupat?
Ca orice rană netratată, devine mai grea de dus odată cu trecerea timpului. Și doar pentru că nu te uiți la acel ceva – nu înseamnă că nu este acolo. Ca orice dependență, are în spate încercarea disperată de a acoperi o problemă: durere emoțională, stresul copleșitor, pierderea conexiunii, pierderea controlului, un disconfort profund în a sta cu tine.
Comportamentele celor care caută mereu să fie ocupați sunt similare cu cei care vor mereu sa aibă un zgomot pe fundal – adică televizorul sau radio-ul deschise- chiar dacă nu le ascultă. Pentru că dacă s-ar face liniște, emoțiile negative ar putea ieși la suprafață și ar fi greu de tolerat.
Iată câteva motive pentru care te menții mereu ocupat:
– Îți acoperă sentimentul de vinovăție
Multe persoane se simt vinovate dacă se opresc sau iau o pauză. Mai ales în perioadele aglomerate. Însă în aceste momente cu atât mai mult este important să îți organizezi bine programul încât să eviți epuizarea. Însă poți minimiza vinovăția având o structură și organizare bine pusă la punct.
-Te compari cu ceilalți
Ești genul de persoană care se compară cu ceilalți ca și cum valoarea ta se raportează la cei din jur? Sau poate simți invidie față de prietenii tăi pentru că ai impresia că se descurcă mai bine decât tine? Și dacă aceștia nu se descurcă așa de bine, te face și pe tine să te simți mai bine? Astfel, simți că totul este o întreagă competiție și se răsfrânge inclusiv în viața de familie sau alte situații. Poate oferi totodată sentimentul de a te simți superior celorlalți – prin faptul că ești mereu ocupat.
– Nu suporți să asculți liniștea
Pentru multe persoane a pune frână și a te opri poate fi ceva de speriat. Te poate face să te simți plictisit sau lipsit de scop. Multe persoane se pot forța să fie ocupate pentru a evita realitatea sau a scăpa de probleme. Cu toate acestea, realitatea este că dacă mereu avem ceva de făcut, nu ne putem concentra pe starea noastră de bine. Și nu putem fugi de problemele noastre la nesfârșit. Nu aștepta până e prea târziu pentru a aborda ce te afectează. Oprește-te puțin din ceea ce faci și vezi ce se întâmplă în tine.
– Pentru a fugi de trecut
Prin a evita liniștea, de fapt unele persoane evită ce s-a întâmplat în trecut. Este un mod de a evada și de a fugi, sperând ce acele umbre se vor dizolva. A fugi de trecut poate funcționează la o anumită vârstă, însă nu vei putea face asta la nesfârșit. Cu cât te apropii de vârsta adultă sau după 30 ani, este momentul să faci pace cu trecutul.
– Cauți aprobare
Trăim în societatea în care este lăudat obiceiul de a face mereu ceva, pentru a primi laude din exterior. Multe persoane cu stima de sine scăzută caută mereu aprobarea celorlalți – prin ceea ce realizează. Și pentru că își doresc așa mult aprobare și laude – le este foarte greu să spună NU.
Cum poți depăși dependența de a fi mereu ocupat?
Dacă decizi că vrei să trăiești o viață prezentă și deplină, iată cum poți începe:
– Ia pauze conștiente
Setează tu o perioadă realistică de timp în care să faci un fel de detox de la a fi ocupat. Poate e o săptămână, o lună, sau pauze pe timpul zilei.
– Spune NU
Când spui NU într-o direcție, e ca și cum spui DA în altă direcție. În acest caz, e ca și cum spui DA și altor activități ale vieții, care pot fi bucuria, relațiile, iubirea. Concentrează-te pe ce contează cu adevărat pentru tine și lasă restul să treacă.
– Simte complet
Când apare plictiseala, neliniștea, anxietatea, disperarea sau chiar depresia, stai cu ele. Simte-le, scrie despre ele, caută să înțelegi ceea ce simți și explorează acele aspecte. Apelează la terapie dacă ai nevoie și nu te lăsa purtat în capcana de a fi ocupat iarăși.
– Verifică-te periodic
Dacă nu faci din asta o prioritate, te vei trezi iar în obiceiul de a te pierde în ceva de făcut. Verifică mereu cum ești și fă corecții din mers, acordă-ți timp și ia pauze.
– Fă mai puțin, fii mai mult
Poate îți este greu să știi ce vrei, pentru o viață împlinită, așa că poți începe prin a-ți răspunde la câteva întrebări:
Când mă simt fericit/ă?
Ce zone din viața mea prezentă necesită atenție?
Dacă aș mai avea de trăit doar un an, ce aș schimba?
Pornind de aici poți avea mai multă claritate și să știi să îți prioritizezi altfel timpul, focusul și atenția pe ce este important.
Reamintește-ți constant că merituozitatea nu vine din a face multe lucruri și a te menține mereu ocupat. Caută o afirmație sau mantră care să exprime iubirea de sine și grija de sine și repet-o zi de zi.
Iar dacă simți că ți-e greu, setează alarme pentru a lua pauze conștiente de respiro.
În final, dacă simți că nu te descurci cu gestionarea dependenței de a fi mereu ocupat, cauta un terapeut care te poate susține și ghida, pentru a naviga mai ușor prin această dificultate.
Scrie-mi de te confrunți cu asta și putem începe acum un proces de sesiuni 1 la 1 care te poate elibera de această dependență.