Singurătatea din spatele eșecului sau succesului

Frica de succes, frica de eșec și singurătatea din spatele lor

Termenul ”sensibil” nu are întotdeauna conotații pozitive, ci mai degrabă este asociat cu a fi slab, vulnerabil sau fragil. Dar persoanele sensibile au darul empatiei, intuiției și al compasiunii pentru ceilalți.

Persoanele sensibile au o viață interioară complexă, bogată și conștientă de subtilități, tocmai de aceea mediul exterior poate fi epuizant.

Oamenii sensibili sunt cei care doresc cel mai mult să se exprime, să creeze și să aibă un impact în lume.

Acest lucru se datorează faptului că aceștia simt anumite lucruri foarte puternic. Și își doresc să exprime ceea ce se simte profund în sufletul lor.

Însă în cazul lor, aspectele ce pot fi percepute ca eșec pot fi paralizante și să îi împiedică să acționeze. Ceea ce creează și mai multă durere și în final sentimentul de singurătate și de a fi neînțeles.

Frica de succes, dar și frica de eșec pot avea simptome similare, dar ambele te țin departe de viața împlinită pe care ți-o dorești.

 

Frica de succes

Această teamă are în spate preocuparea că odată ce realizăm ceva ce ne dorim mult, nu vom fi capabili să susținem emoțional acel lucru, sau că putem suferi din cauza asta. Este de fapt o anticipare a modului în care vei reacționa tu sau ceilalți la reușită. În unele privință seamană cu frica de eșec.

Această frică poate avea rădăcini adânci și multă presiune în spate. Și dincolo de îngrijorarea de a fi expuși la succesul la care nu pot face față și preferința pentru zona de confort familiară, iată și alte posibile explicații:

Teama de schimbare

Reușita poate aduce cu sine schimbări importante, ceea ce poate duce la teama de necunoscut sau pierderea lucrurilor familiare. Aceste persoane se pot teme că succesul le va schimba relația cu ceilalți, le va compromite identitatea sau valorile lor fundamentale.

Auto- sabotare

Unele persoane se pot simți nevrednice de succes și că nu îl merită cu adevărat. Acesta atitudine poate fi legată de scăderea stimei de sine sau de sindromul impostorului.

Presiunea suplimentară

Succesul poate aduce așteptări ridicate din partea celorlalți și teama de a nu face față acestei presiuni sau că persoanele din jur vor fi dezamăgite. Toate acestea contribuie la frică și anxietate.

Zona de confort

Unii oameni sunt atât de tentați de a rămâne în zona de confort în care se simt în siguranță, încât preferă să nu își atingă potențialul lor maxim. Reușita poate cere ieșirea din zona de confort și totodată implică asumarea unor riscuri și eforturi suplimentare, ceea ce poate provoca frică și rezistență.

Cum știi că ai această frică?

Poate include simptome ca:

Anxietate

Poți simți anticiparea eventualelor consecințe și poate frica de a fi în lumina reflectoarelor. Sau că vei întâmpina critici și că reușita nu va fi deloc așa cum îți imaginezi.

Vinovăție

De a lua strălucirea sau lumina altcuiva, sau de a eclipsa pe altcineva care ar merita o recunoaștere asemănătoare.

Disconfort

Unele persoane se pot simți inconfortabil să se îndrepte către obiective care necesită ieșirea din zona de confort.

Lipsa motivației

Uneori oamenii care se tem de succes par leneși, lipsiți de motivație si cu aștepări scăzute. Asta pentru că frica îi ține departe de atingerea scopurilor.

Frica de eșec

Cât privește frica de eșec, în cazul unei persoane sensibile poate avea impact emoțional și mai puternic.

Iată de ce:

Perfecționism dus la extrem

Persoanele sensibile pot avea tendința de a căuta perfecțiunea și de a își impune standarde extrem de ridicate. Acestea pot simți că eșecul nu este o opțiune și că orice abatere de la perfecțiune este un semn de lipsă de valoare.

Auto-critica

Persoanele sensibile își judecă dur propriile acțiuni și performanțe. Acestea pot vedea eșecul ca pe o confirmare a propriilor slăbiciuni și neputințe. Și astfel să alimenteze teama de eșec și de a nu face față standardelor proprii.

Sensibilitatea la critici

În cazul acestor persoane, critica sau respingerea pot veni ca o confirmare a faptului că sunt lipsite de valoare. Astfel pot simți anxietate și frica de eșec, datorită temerilor de a fi judecate sau respinse.

Empatie excesivă

Cei sensibili tind să fie foarte empatici și să se identifice cu emoțiile și experiențele altor persoane. Asta poate însemna că eșecul personal nu este doar o dezamagăire de sine, dar și o proiecție că ceilalți ar fi dezamăgiți.

Evitarea emoțiilor dificile

Evitarea eșecului poate fi datorată și reticenței de a se confrunta cu emoțiile negative asociate, cum sunt rușinea sau dezamăgirea. Aceste persoane pot prefera să evite eșecul în sine pentru a nu le simți.

Singurătatea din spatele eșecului sau succesului

În cazul persoanelor sensibile, atât reușita dar și eșecul pot avea la bază sentimentul de singurătate.

Persoanele sensibile pot fi de succes și căutate de companii sau organizații pentru că observă aspecte și detalii pe care ceilalți nu le iau în considerare. Și pot reflecta mai profund și aduce contribuția în multe domenii de activitate.

Însă persoanele de succes care sunt sensibile pot fi extrem de critice cu ele însele și atunci să caute să se izoleze de ceilalți. Totodată sunt cei mai duri critici, punând la îndoială propriile abilități și duc o luptă constantă pentru a rămâne motivați.

Pe de altă parte cei sensibili pot percepe eșecul ca pe o catastrofă și să nu facă față prea bine acestei frustrări. A avea așteptări atât de mari poate duce la frustrare și la dificultatea de a pune ideile în practică. În cultura noastră persoanele care eșuează se pot simți singure și izolate, neavând exemple suficiente în acest sens. Avem nevoie de modele de oameni reali, care trec prin momente dificile, pentru a ne inspira să nu ne ascundem.

Fii blând cu tine

Sensibilitatea este o trăsătură valoroasă, iar frica de eșec sau de reușită pot fi depășite prin dezvoltarea încrederii în sine și gestionarea sănătoasă a emoțiilor.

Însă unele frici pot fi atât de complexe și interconectate încât necesită explorarea în profunzime și chiar ajutorul unui profesionist pentru a le integra sau depăși.

Frica de succes ca și cea de eșec sunt reale. Dar conștientizarea lor și a motivelor din spate pot face viața mai ușoară. Un coach sau terapeut te poate însoți să mergi până unde îți dorești tu. Astfel vei primi spațiul sigur pentru a te explora și a face pași siguri în direcția pe care ți-o dorești.

Însă nu uita să ai răbdare cu tine, căci poate fi o călătorie de viață.

Scrie-mi mai jos în formular.

Lasă un răspuns