Cu toții ne dorim să fim văzuți și validați.
Este poate o nevoie socială de bază.
Însă dincolo de socializare, nevoia de a fi văzuți și primiți se referă la noi, ca întreg, nu la ceea ce se vede în exterior sau ne străduim să afișăm.
Vrem ca ceilalți să ne vadă în esența noastră, să ne recunoască și valideze.
Cu toții avem prieteni, fizici sau virtuali cu care schimbăm păreri, împărtășim experiențe, laude complimente.
Și adesea ne bazăm pe prieteni și cei dragi pentru sprijin și încurajare.
Când ni se întâmplă ceva pentru care ne bucurăm sau reușim ceva important, abia așteptăm să le spunem celor dragi. Vrem să fim văzuți sau validați iar aceștia să celebreze alături de noi.
Validarea este o nevoie a noastră a tuturor. Dar ca orice comportament – paleta nevoii de a fi văzut, poate fi largă, de la a căuta mici aprecieri sau complimente, până la a munci din greu sau a face eforturi uriașe, așteptând să primim în schimb laude și aprecieri de la ceilalți.
De ce căutăm să fim văzuți și validați de ceilalți?
Este posibil să cauți prea multă validare ca adult, dacă ai primit prea puțină atenție în copilărie. Sau dimpotrivă, ai fost crescut cu recompense exterioare. Adică trebuia să faci ceva sau un anume efort pentru ca părinții să te vadă, să te laude sau sa îți ofere ceva (jucării, dulciuri, atenție).
Dacă părinții, în special mama nu a fost disponibilă emoțional, poate afecta stilul de atașament pe care îl dezvoltăm. Când un copil crește fără să se simtă valorizat sau să primească încurajare, ar putea avea probleme cu reglarea emoțională în viața de adult.
Asta poate duce la:
– Dificultăți în a avea încredere în ceilalți;
– Nivele ridicate de anxietate;
– Frica de respingere;
– Confuzie în comportament.
Inclusiv diferite tulburări de personalitate sau diagnostice psihiatrice pot rezulta din lipsa de validare din copilărie. La polul opus, prea multă atenție în copilărie poate duce la dificultăți în relaționare și la senzația ca toată lumea îți datorează ceva. Iarăși poate duce la dificultăți în viața de adult și chiar comportamente de tip narcisist.
Cum știi că ai nevoie de validarea și aprobarea celorlalți?
Ideal este să fim într-un echilibru între validarea exterioară și cea interioară, pentru o stimă de sine sănătoasă.
Dacă te confrunți cu următoarele aspecte, este posibil să cauți validarea exterioară destul de mult:
– Te simți vinovat să setezi limite în relații și interacțiuni;
– Cauți să atingi performanțe înalte pentru a primi laude exterioare;
– Sari dintr-o relație în alta fără pauze de reflectare între;
– Ai dificultăți în a lua decizii de unul singur fără părerea cuiva din exterior;
– Spui da diferitelor sarcini și planuri pentru a nu primi dezaprobarea celorlalți;
– Întâmpini dificultăți în a dezaproba sau a răspunde provocărilor datorită fricii de a fi judecat sau respins;
– Te compari constant cu ceilalți și simți puternic acel sentiment de lipsă sau gol, fără să îți conștientizezi calitățile tale unice;
– Te simți stresat sau îngrijorat când nu ești tu centrul atenției într-un grup;
– Manifești somatizări sau exagerarea unor circumstanțe sau situații pentru a primi simpatia celorlalți;
– Simți tristețe sau auto-blamare dacă nu ești recunoscut sau văzut în diferite contexte sociale cum sunt prieteniile, școala, munca.
Cum să îți acorzi blândețe și să îți oferi tu ție toate acestea?
Pe lângă multe alte metode pe care le poți aplica în raport cu exteriorul, un aspect important este să te întorci tu către tine prin diferite metode și practici de reconectare, de exemplu meditația, prezența conștientă, yoga și altele. Acestea pot fi un început pentru a te învăța să setezi limite și să iei decizii conștiente și aliniate cu dorințele tale autentice.
Cultivă iubirea de sine
Adesea căutăm aprobarea exterioară pentru că nu suntem siguri că suntem de ajuns. Avem nevoie de ceilalți să ne spună că este în regulă ceea ce facem sau că este acceptabil. A lucra la relația pe care o avem cu noi înșine poate fi un pas important.
Recunoaște-ți progresul
Ia-ți momente pentru a observa reușitele. Adesea ne centrăm atât de mult pe viitor încât nu vedem bogăția din prezent. Dar când luăm această pauză, realizăm că ne descurcăm mult mai bine decât mintea noastră ne permite. Observă ce ai învățat și cât de mult ai crescut.
Acceptă ceea ce simți fără etichete și judecăți
Emoțiile negative pot fi dificil de gestionat. De aceea căutăm pe cineva din exterior să ne spună că e în regulă. Emoțiile acestea sunt normale și parte din experiența umană. Când începem să le acceptăm și să înțelegem că nu ne definesc ci sunt mesageri care vin și pleacă, pot fi mai ușor de parcurs. Fără a aștepta ca cei din exterior să ne ofere siguranță și confort.
Folosește-ți valorile ca ghid
Când ai tendința de a căuta aprobarea în exterior, întoarce-te către valorile tale. Acțiunile, deciziile și comportamentele tale sunt aliniate cu valorile tale interioare? Se simt autentice și conectate cu credințele tale? Dacă da, atunci vei ști că ești pe calea ta, dar dacă nu – atunci este momentul să faci ajustări, pentru a te alinia mai mult cu tine.
Recunoaște-ți punctele forte
Cu toții avem puncte forte natural, dar adesea uităm de ele. Ia-ți timp să le descoperi și la fel ca valorile, notează-le și amintește-ți de ele cât de des poți. Cu mintea care rulează permanent, adesea uităm care ne sunt punctele forte, valorile și capacitățile. A ne lua timp să ne reamintim de ele ne întărește încredere în noi și ne face să ne simțim încrezători și valoroși.
Devino mai conștient de tine
Este posibil să fie un punct cheie. Adesea privim către exterior pentru a căuta validare, pentru că nu suntem siguri că suntem de ajuns. Nu ne simțim în siguranță sau întregi doar noi cu noi înșine. La fel ca atunci când îți iei timp să cunoști pe cineva nou, la fel este și în cazul relației cu tine. Oferă-ți timp pentru a descoperi cine ești. Cu cât înțelegi mai autentic cine ești cu atât poți merge pe drumul tău fără a căuta constant aprobarea referitor la cine ești și dacă este în regulă ce faci.
Fă mai mult din ce îți aduce bucurie
Adesea facem atât de multe eforturi pentru a-i mulțumi pe ceilalți, încât nu mai acordăm timp propriilor plăceri și bucurii. E minunat să îți extinzi orizonturile și să încerci lucruri noi, însă acordă-ți libertatea de a te bucura și de ceea ce tu iubești să faci.
Îmbrățișează ușurința
Când suntem obișnuiți să facem eforturi din greu, poate duce la a rezista ușurinței. Și astfel să ajungem să facem eforturi foarte mari pentru a evita să părem leneși de exemplu. Însă nu este nimic greșit în a căuta metodele ușoare, a lua pauze și a nu irosi energie inutil, ci a o păstra pentru lucrurile cu adevărat importante.
Pe măsură ce permiți ușurinței să își facă loc în viața ta, poate vei observa ca fixația pe eforturi și muncă din greu face parte de fapt din societatea noastră care încurajează chinul și sacrificiul ca parte din reușită și sens. Însă bucuria este la fel de importantă și parte dintr-o viață în echilibru. Și poți face loc ideii că viața nu înseamnă supraviețuire, cu bucurie, bogăție și experiențe care să ne împlinească.
Și că blândețea nu înseamnă slăbiciune, ci un mod de a face spațiu iubirii de sine, conștientizării de sine și creativității. Care pot fi ancore și surse de putere și încredere.
Cum se simte asta pentru tine?
I just wanted to express my gratitude for the valuable insights you provide through your blog. Your expertise shines through in every word, and I’m grateful for the opportunity to learn from you.