În ciuda a ceea ce auzim, timpul nu vindecă toate rănile. De fapt, în unele situații, fără vindecare timpul nu face decât să crească și să agraveze unele răni.
Dacă nu sunt vindecate și abordate, aceste traume sau răni emoționale pot fi transmise fără intenție. Evenimente cum sunt, războiul, abuzurile, sărăcia și altele, pot afecta atât de tare încât copii și nepoții lor pot să fie impactați pentru generații.
Și cu toate ca poate nu realizezi, sau nu ai fost abuzat sau discriminat, modul în care gândești și obiceiurile pot avea rădăcini în experiențele traumatizante cu care s-au confruntat strămoșii tăi. Poate nu ai fost abuzat când creșteai, dar părinții și bunicii tăi au fost. Poate că nu te-ai confruntat cu război sau discriminare, dar strămoșii tăi au trăit asta.
Ce este trauma intergenerațională?
Nu putem vorbi despre trauma intergenerațională fără să știm ce este trauma.
Trauma nu este ceea ce ți se întâmplă. Trauma este ceea ce se întâmplă în interior ție, ca urmare a unui eveniment exterior.
Adesea trauma este asociată cu răspunsul emoțional la un eveniment teribil: război, accidente, moartea cuiva drag, abuzuri și altele. Însă acum știm că trauma poate însemna și experiențele dureroase, respingerea, abuzurile emoționale, hărțuirea, neglijarea și altele. Practic experiențele traumatice includ un spectru mare de experiențe care pot avea un impact negativ.
Trauma intergenerațională este un fenomen prin care urmașii unei persoane care au trecut printr-un eveniment traumatic, prezintă reacții și comportamente similare cu cele trăite de acea persoană. Practic această experiență negativă este transmisă din generație în generație, din cauza modului în care copiii sunt crescuți, a ceea ce sunt învățați și a modului în care experimentează lumea.
Cum se transmite și care este efectul traumelor intergeneraționale?
Cu toții avem răspunsuri diferite la stres și evenimente traumatice, cele mai comune sunt lupta, fuga sau înghețul iar mai nou, evitarea sau minimizarea. Fiecare răspuns are nuanțe diferite, însă aceste răspunsuri pot fi asociate cu traumele intergeneraționale care pot afecta atât starea mentală cât și fizică.
Studiile arată că traumele pot provoca schimbări la nivel genetic sau mai bine spus epigenetic. Pentru că supraviețuitorii acestor atrocități au fost schimbați irevocabil de aceasta experiență, și copiii lor la fel. Cu alte cuvinte, anii de cercetare de către biologi și geneticieni demonstrează că expunerea prelungită la traume poate schimba modul în care funcționează genele noastre. Un studiu a măsurat nivelul de cortizol – asociat cu stresul – pentru un grup de copii ai supraviețuitorilor Holocaustului. Stresul și traumele părinților au schimbat modul în care aceștia s-au născut pentru a gestiona ei înșiși stresul.
Efectele traumei intergeneraționale nu se oprește aici și că dincolo de genele modificate, gândurile ș comportamentele pot fi afectate. Copiii supraviețuitorilor Holocaustului, au manifestat stima de sine scăzută, au prezentat tulburări de comportament, anxietate, coșmaruri, vinovăție și dificultăți în relațiile interpersonale. Răspunsul traumatic rămâne activat chiar și în generația care urmează, chiar dacă pericolul nu mai există.
Deci traumele pot fi transmise prin: modificări ale ADN-ului, în uter, prin memorie, prin mesajele culturale și condiționări, prin șabloane culturale, emoții și răni acumulate, prin părinții care nu și-au gestionat și vindecat traumele.
Cum știi dacă te confrunți cu o așa traumă?
Trauma intergenerațională este în esență ceea ce se întâmplă atunci când evenimente sau experiențe adverse sunt transmise de la o generație la alta, adesea în moduri nespuse și profund complexe.
Poate fi greu de identificat, fiind atât de difuză în timp. Iar pentru persoanele care trăiesc acea traumă, poate nu cunosc semnele, trăind cu ele toată viața.
Trauma istorică este strâns legată cu cea transgenerațională, fiind experimentată de un anumit grup cultural, rasial sau etnic. Un exemplu de traumă cunoscută poate fi cea a supraviețuitorilor Holocaustului și a descendenților acestora, însă și a celor implicați în război, a populației afro-americane, a triburilor indigene și altele.
Traumele intergenerționale pot face familiile fie să se apropie fie să se destrame. Și pot provoca: deconectare, respingere, detașare, distanță, stimă de sine scăzută, conexiuni traumatice sau abuzive, înstrăinare, neglijență, abuz, violență.
Care sunt pașii pentru vindecare?
Nu există o cale unică sau corectă spre vindecare și procesare acestor traume. Cu atât mai mult în cazul traumelor intergeneraționale care pot fi de durată și pot varia în funcție de oameni.
Vindecare traumei intergeneraționale poate fi diferită pentru fiecare. Important e să găsești calea care ți se potrivește. La fel ca în cazul oricărei forme de terapie sau vindecare, nu există o singură cale și nici o definiție clară. Recunoașterea acesteia și de unde provine sunt pași importanți pentru cei care o experimentează. Iată ce altceva poți face:
Primul pas poate fi a recunoaște și a accepta că această traumă a fost purtată de-a lungul generațiilor și acceptarea că nu ai avut nici un control asupra acestei situații.
Reglarea emoțională: un răspuns hiperactiv la traumă sau un sistem de alarmă activat mereu, poate face dificilă implicarea în lume așa cum îți dorești. Astfel că poate afecta relațiile, munca, imaginea de sine și altele. Însă odată recunoscut acest răspuns, poți face tot ceea ce îți stă în putere pentru a îți îngriji corpul și a-ți regla emoțiile atunci când sunt dificil de gestionat.
Poartă acele conversații dificile: pentru unele persoane poate fi de ajutor să poarte acele conversații. Însă tocmai unul din motivele pentru care trauma intergenerațională este atât de răspândită este pentru că mulți oameni nu vorbesc despre istoricul lor de traume. Însă dacă traumele nu sunt abordate, nu se rezolva de la sine iar ciclul este perpetuat. Conversațiile cu familia pot avea potențial vindecător și să te facă să te simți mai puțin singur în experiența ta.
Caută sprijin: recomandarea pentru oricine provine dintr-o linie de traume, să caute sprijin și îndrumare din partea unui profesionist. Tocmai datorită complexității traumei, multe persoane pot descoperi că au nevoie de diferite modalități de abordare și de sprijin profesionist.
Să rupi lanțurile traumei intergeneraționale este realizabil. Înțelegând aceste rădăcini poți începe să ieși de sub influența lor.
Nu ești definit de trecutul și rănile familiei tale. Ai puterea de a depăși traumele și nu trebuie să treci singur prin asta.
Ia legătura cu un profesionist și începe călătoria cât mai curând.
Scrie-mi pe formularul de mai jos pentru a începe un proces împreună.