Pe calea vindecării și autocunoașterii multe persoane se pot confrunta cu o situație aparent paradoxală: sentimentul de plictiseală odată ce anumite șabloane au fost întrerupte.
Integrarea sau rezolvarea șabloanelor care ne-au ghidat pe pilot automat viețile pot duce la această senzație cu care poate fi tare greu să ne obișnuim.
Când trăiești haos toată viața, liniștea poate fi dificil de acceptat și chiar tulburătoare.
Însă de fapt, această plictiseală poate însemna eliberarea de povara trecutului și intrarea într-un spațiu mai prezent, cu mai multă conștientă și bucurie de a fi.
Rutina familiară a șabloanelor traumatice
Un istoric de suferință emoțională poate deveni atât de prezent și cunoscut în viața noastră încât să creeze tipare, comportamente și răspunsuri emoționale de același tip, care să ne mențină în acest cerc vicios constant.
Una dintre cele mai comune probleme pe care le experimentează persoanele care au suferit traume este că pot confunda pacea cu plictiseala. Acest lucru se datorează faptului că trauma poate crea un sentiment constant de anxietate și pericol. Când o persoană care a experimentat suferința în trecut, se simte în sfârșit în siguranță, poate fi dificil pentru aceasta să se relaxeze și să se bucure de moment. Se poate simți ca și cum ceva nu este în regulă sau că ceva rău este pe cale să se întâmple.
Acest lucru poate duce la o varietate de probleme în viața unei persoane.
Poate evita situațiile sociale, poate renunța la hobby-uri și interese și poate avea probleme la locul de muncă.
De asemenea, poate avea probleme în relații, datorită dificultăți în a se apropia de ceilalți.
Liniștea poate fi atât de greu de procesat încât multe persoane aleg să-și saboteze inconștient viața, încât lucrurile să nu mai fie atât de calme.
Când totul merge bine, pot căuta inconștient să creeze tot felul de probleme, pentru că liniștea poate fi plictisitoare.
Mintea noastră este un adevărat expert pentru a crea probleme care de fapt nu există.
Ce se întâmplă în creier?
Când experimentăm un moment de trigger sau reacționăm la o situație stresantă sau traumatizantă, creierul nostru trece prin diferite procese care pot afecta starea noastră emoțională și mentală.
Amigdala, o regiune a creierului asociată cu răspunsurile emoționale și de luptă-sau-fugă, este activată.
Aceasta declanșează răspunsul de stres, eliberând hormoni precum cortizolul și adrenalina.
Hipotalamusul, care reglează funcțiile corpului și răspunsurile la stres, transmite semnale glandei hipofize pentru a elibera hormoni de stres.
Creierul activează sistemul nervos autonom, determinând corpul să intre în modul de răspuns de luptă-sau-fugă.
Acest lucru poate duce la accelerarea bătăilor inimii, creșterea tensiunii arteriale și dilatarea pupilelor.
În tot acest timp partea cortexului prefrontal, responsabilă pentru gândirea logică, rațională și controlul emoțiilor, poate fi inhibată în timpul unui trigger, ceea ce poate duce la reacții impulsiv-emoționale.
Obișnuite cu această dinamică, multe persoane se simt copleșite, amenințate sau date peste cap în momentele de liniște pentru că nu le este familiar acest lucru. Și nu știu cum să se comporte sau cum să reacționeze.
În starea de pace și relaxare, activitatea amigdalei poate scădea, ceea ce reduce răspunsul de stres și anxietatea.
Cortexul prefrontal este mai activ, ceea ce susține gândirea rațională, luarea de decizii argumentate și controlul emoțiilor.
Într-o stare de liniște, sistemul nervos parasimpatic – responsabil pentru relaxare și regenerare – este activat.
Acest lucru duce la scăderea bătăilor inimii, reducerea tensiunii arteriale și o senzație generală de relaxare. În timpul momentelor de pace, creierul poate elibera endorfine, substanțe chimice asociate cu senzații de fericire și bine.
În consecință corpul și sistemul nervos sunt într-o stare de relaxare, mușchii- detensionați și starea emoțională aliniată cu acestea.
Este important să înțelegem că răspunsurile creierului la diferite stări pot varia în funcție de fiecare individ și de circumstanțele specifice.
Practicile de gestionare a stresului, meditația, exercițiile fizice regulate și tehnicile de relaxare pot ajuta la reglarea răspunsului creierului și la menținerea unei stări de echilibru mental și emoțional.
Plictiseală sau Pace?
De multe ori, confundăm plictiseala cu pacea.
Când nu suntem obișnuiți cu liniștea și absența dramei, suntem tentați să căutăm distracție continuă sau să agităm lucrurile pentru a ne menține simțurile treze.
Cu toate acestea, plictiseala poate fi semnul că ne aflăm în sfârșit în prezent, că ne eliberăm de vechile obiceiuri și că începem să ne simțim confortabil în propria noastră companie.
Pentru a trece de la plictiseală la pace, trebuie să ne permitem să ne reconectăm cu noi înșine.
Practicile de conștientizare, meditația și explorarea hobby-urilor pot ajuta la construirea unei obiceiuri sănătoase cu momentele de liniște. În acest spațiu, putem găsi în cele din urmă bucuria în simplul act de a trăi și de a experimenta prezentul.
Pe măsură ce ne desprindem de ciclurile traumatice și ne îmbrățișăm propria pace interioară, descoperim că viața noastră începe să se transforme.
Simțim mai multă bucurie în activitățile de zi cu zi, relațiile devin mai autentice și liniștea interioară devine un prieten de încredere.
Este un proces pentru multe persoane și se poate simți inconfortabil. Însă creierul nostru este suficient de puternic pentru a fi antrenat și învățat că putem trăi și altfel.
Nu trebuie să faci singur această muncă interioară, poți căuta ghizi sau terapeuți cu care să rezonezi și care te pot susține către o tranziție spre o viață liniștită. Scrie-mi pe formularul de mai jos pentru asta.
Poate dura ceva timp până te obișnuiești cu pacea interioară, poate luni, poate ani, însă o dată ce o simți în inima ta, ești pe cale.
Te poate ajuta să petreci câteva momente zi de zi în liniște, cu Sinele tău interior sau cu Dumnezeu. Și cu timpul vei simți că este natural și o parte din tine această stare de pace și bine.