De multe ori cuvintele nu sunt suficiente pentru a ne exprima emoțiile. Uneori ajută să lași lacrimile să curgă.
Eliberarea emoțională prin plâns eliberează endorfine și oxitocină – hormoni responsabili cu diminuarea durerii și susținerea conexiunii cu ceilalți.
Ne calmează, ca și cum ar fi o valvă de presiune pe care o eliberăm.
Lacrimile - un regulator al corpului și al emoțiilor
Plânsul este un instinct natural ca răspuns la diferite emoții, cum sunt tristețea, bucuria, furia sau chiar eliberarea.
Deși unii percep plânsul ca pe un semn de vulnerabilitate sau slăbiciune, este esențial să recunoaștem puterea profund vindecătoare a lacrimilor ca formă de eliberare și reglare a sistemului nervos.
Prin acest proces natural, organismul nostru eliberează energie acumulată în urma unor experiențe emoționale puternice.
Atunci când trecem printr-o perioadă dificilă sau experimentăm emoții intense, lacrimile ne ajută să ne eliberăm tensiunea acumulată, aducând corpul înapoi la starea de echilibru. După un plâns eliberator, ne simțim întotdeauna mai calmi și mai în liniște, deoarece corpul nostru a găsit o integrare naturală pentru emoția trăită.
Îmbrățișând puterea vindecătoare a lacrimilor, ne îmbarcăm într-o călătorie de transformare care poate transforma complet starea emoțională și fizică.
Lacrimile și plânsul vulnerabil sunt unul din cele mai naturale lucruri pe care le poți face.
De ce ne ascundem?
Ne naștem plângând, fiind primul semnal că noul născut este sănătos. Bebelușii au instinctul de a plânge pentru a comunica o nevoie sau ceva ce resimt în corp. Și pe măsură ce creștem plânsul rămâne o funcție vitală, care transmite informații despre nevoile noastre.
De aceea, nu e de mirare că ne simțim vulnerabili sau jenați să plângem în fața altor oameni. Pentru că pe măsură ce creștem, realizăm că societatea și cultura vede plânsul ca pe un semn de slăbiciune și rușine.
Mai ales pentru băieți sau bărbați. Încă de la o vârstă fragedă, suntem programați să respingem lacrimile și să privim plânsul ca pe un semn de slăbiciune sau vulnerabilitate.
Aceste credințe limitative au fost poate întărite încă din copilărire când ni s-a transmis că e rușine să plângi sau că trebuie să fii puternic și să nu îți arăți emoțiile.
Poate am fost în preajma adulților care nu știau la rândul lor să gestioneze ceea ce simt și vulnerabilitatea altora îi făcea și pe ei să se simtă vulnerabili. Așa că am crescut învățând să nu manifestăm ce simțim.
Însă atunci când suntem deschiși la vulnerabilitate și la acceptarea emoțiilor, putem crea relații mai autentice și mai profunde cu cei din jur.
Totodată fiecare lacrimă pe care nu o lași să curgă se va manifesta în corpul tău în alt mod.
Lacrimile și eliberarea emoțională
Mintea, corpul și sufletul sunt interconectate, de aceea, starea de bine emoțională este esențială pentru a menține o stare de sănătate generală.
Emoțiile sunt energie în mișcare și joacă un rol vital în echilibrul psihologic și fiziologic. Când emoțiile sunt suprimate sau stagnante, pot duce la dezechilibre și se pot manifesta pe corpul fizic.
De aceea, a găsi modalități sănătoase de a exprima și elibera emoțiile înseamnă a te preocupa de sănătate din punct de vedere holistic.
Lacrimile sunt apă, iar apa curăță și purifică. În mod similar, lacrimile spală și reglează stările emoționale și fizice. Când plângem, lacrimile curăță toxinele emoționale și contribuie la restabilirea armoniei în ființa noastră.
Această eliberare oferă o experiență de catharsis și permite eliberarea emoțiilor și a face loc vindecării și noului.
Fără eliberarea prin plâns, putem rămâne blocați. Dacă rămânem în furie sau frică, poate nu facem loc ideilor noi, vindecării și inspirației. Și este dificil să mergem înainte.
Beneficiile fiziologice ale plânsului
– Reducerea stresului: a lăsa lacrimile să curgă eliberează endorfine, hormonii stării de bine, care susțin eliberarea stresului și încurajează starea de bine. Plânsul activează în același timp sistemul nervos parasimpatic, inducând relaxarea și reducând anxietatea.
– Eliberare emoțională: plânsul oferă ocazia de a procesa și elibera sentimentele de tristețe, furie, frustrare sau durere. Această eliberare emoțională poate conduce la perspective noi și ocazia de echilibrare emoțională.
– Detox: lacrimile conțin toxine și hormoni asociați cu stresul și alte produse reziduale care se acumulează în timpul tulburărilor emoționale. Plângând, eliberăm corpul de aceste toxine, susținând sănătatea și starea de bine fizic și emoțional.
– Îmbunătățește dispoziția: plânsul prin eliberarea emoțională poate stimula dispoziția și crește adaptarea în fața provocărilor.
Lacrimi de fericire
Ai plâns vreodată de fericire? La o nuntă, un film sau când ai primit o veste bună? Dacă da, a fost datorită acumulării de emoții, urmată de eliberare. Poate suna ciudat dar și momentele intense de bucurie pot fi urmate de plâns.
Emoțiile intense de fericire la fel cu cele de tristețe au ceva în comun: sunt extrem de intense, iar creierul nu știe mereu cum să le proceseze.
O repriză bună de plâns poate fi tare eliberatoare. Iată câteva ponturi dacă îți este greu să dai drumul apelor vindecătoare ale corpului:
– Urmărește un film emoționant: poate fi cu bucurie, tristețe, eliberare sau orice funcționează pentru tine.
– Încetinește ritmul: meditează, fă yoga, întinde-te pe jos, ascultă muzică, scrie în jurnal. Când ești pe viteză și în mișcare mereu nu ai spațiu pentru plâns.
– Cere ajutorul: unui prieten apropiat, terapeut sau cineva cu care te simți în siguranță.
– Furtuna: dacă simți că devine prea intens, amintește-ți că este ca o furtună și că va trece, la fel ca o furtună.
– Dă-ți voie: când te simți tentat să te închizi, amintește-ți să îți dai voie să te abandonezi.
– Chiar dacă simți că ți se zdrobește inima de durere, poate fi chiar dimpotrivă- să simți că ți se deschide.
– Dacă preferi să plângi singur, este în regulă. Plânsul este ceva personal și nu e de mirare că îți este greu să plângi în public. Ochii se înroșesc, nasul se umflă, poate te doare capul sau nu vrei să îți arăți chipul cu toate aceste efecte.
– Ai încredere în inteligența corpului tău că știe să se relaxeze la un moment dat. Dă voie experienței de a se manifesta și de a fi mai mult în corp și mai puțin în minte. Nu va dura pentru totdeauna, ci câteva minute.
În societatea noastră modernă, plină de constrângeri și norme, ne confruntăm adesea cu o reacție naturală de respingere și poate le cerem celor din jur să se oprească din plâns. Suprimarea lacrimilor poate duce la acumularea de tensiune și la emoții neprocesate, ceea ce poate afecta negativ starea noastră generală de bine.
Plânsul și eliberarea prin lacrimi este un instrument natural și benefic pentru reglarea emoțiilor și menținerea echilibrului interior fizic și emoțional.
Tu ce experiență ai cu plânsul?
Scrie-mi pe formularul de mai jos.