Reflecții Periculoase: Cum Să Descoperi Oglindirea Negativă în Relațiile Tale

Reflecții Periculoase: Cum Să Descoperi Oglindirea Negativă în Relațiile Tale

Se spune că imitarea este cea mai sinceră formă de admirație. Oare să fie așa?

Oglindirea este considerata frecvent un semn de empatie. Învățăm primele lucruri despre noi si despre lume, prin oglindirea părinților. Dacă părintele zâmbește și copilul face asta. Cei mici sunt focusați constant pe părinții lor și îi vor oglindi.

Și majoritatea comportamentelor de oglindire care apar în diferite situații sociale, se manifestă inconștient.

Însă oglindirea narcisiștilor este un comportament folosit conștient pentru a îi manipula pe ceilalți. Este un act intenționat și bine calculat pentru a oglindi limbajul corpului, gesturile și alte detalii ale unei persoane, pentru a îi face să se simtă în largul lor și conectați.

Ai întâlnit vreodată pe cineva atât de incredibil, doar ca să fii șocat în scurt timp de adevărata lor față? Care inițial păreau ca un vis devenit realitate pentru ca mai apoi să le vezi și partea întunecată? Este posibil să fi cunoscut un narcisist sau manipulator.

Un narcisist sau abuzator emoțional folosește această unealtă pentru a te flata, fără ca măcar să realizezi.

Oglindirea îi permite unui narcicist să manipuleze o persoană pentru a-și lua o poziție de putere, și astfel să își ia validarea de la acea persoană. Astfel acea persoană se simte mai apropiată și nu menține limite și distanța de control, pentru că automat ajunge să îl admire pe narcisist. Inițial îți arată doar ceea ce vrei să vezi, se comportă prezent, deschis și iubitor, pentru ca mai apoi să schimbe foaia și să se poarte total diferit.

Cum are loc oglindirea?

Oglindirea negativă este una din cele mai comune tactici de manipulare a narcisiștilor sau altor manipulatori emoționali.

Încă de la începutul relației te examinează cu atenție și se poartă întocmai, pentru ca tu să crezi ca este persoana perfectă, perfect pe gustul tău. Pe lângă faptul că îți imită gusturile, preferințele, părerile, îți pot imita și stilul, fie vestimentar, fie de a vorbi, coafura, culoarea părului etc. Într-o relație de prietenie acest lucru poate fi destul de evident.

Narcisiștii sunt destul de buni în a imita și oglindi, încât tu să crezi că este o persoană extraordinară, pe când ei doar îți țin o oglindă ție.

Totuși nu lua această oglindire ca pe admirație. Admirația înseamnă să apreciezi pe cineva despre care crezi că este mai bun decât tine la ceva și asta te împinge să dai și tu ce e mai bun din tine să te depășești. Cu toții admirăm pe cineva, sau avem modele de urmat și asta nu este admirație distructivă. E ca și cum ai gândi că într-o bună zi ai vrea să devii la fel de bun.

Narcisiștii pe de altă parte gândesc că de ce altcineva are ceva și ei nu. Și nu vor ca aceștia să fie mai buni, mai deștepți sau mai talentați decât ei. Iar scopul lor suprem este să le saboteze succesul.

Proiecție versus oglindire

Proiecțiile narcisiștilor sunt diferite de oglindire. Oglinda înseamnă a reflecta o imagine înapoi. Proiectarea înseamnă a insera o imagine pe un ecran gol. Poate fi pozitivă sau negativă, însă întotdeauna este o reprezentare externă.

Raportându-se doar la sine, narcisiștii proiectează propriile valori, acțiuni, frici, fantezii, dorințe și frustrări asupra celorlalți.

Narcisiștii proiectează aspectele pozitive pentru:

– A-și crește stima de sine;

– A-și menține tendințele grandioase;

– A-i controla pe ceilalți prin favoritisme;

– A-și asuma credit sau merite pentru realizările celorlalți sau a calităților acestora;

– A arăta lumii o fața ideală.

De ce proiectează aspecte negative:

– Pentru a nu-și asuma gândurile, emoțiile și acțiunile inconfortabile;

– A scăpa de îndoiala de sine sau ura de sine;

– A nu își asuma diferite lucruri;

– Justifică manipularea și exploatarea;

– A da vina pe alții pentru dezamăgiri și eșecuri;

– A învinui pe ceilalți pentru comportamentul propriu abuziv.

Exemple de astfel de manipulare

– A jongla cu insecuritatea: o persoană manipulatoare îți cunoaște punctele slabe și le poate folosi ca arme, pentru a te face să te simți rău. De exemplu – dacă nu îți place corpul tău, te poate compara cu alte persoane, te va umili sau își va argumenta comportamentul pe baza insecurităților tale.

– Folosirea fricii: violența poate fi amenințătoare, dar la fel și abuzul emoțional. Astfel  victima nu se va simți în siguranță nici fizic nici emoțional.

– Iubire excesivă: la începutul relației îți va arăta iubire și afecțiune excesivă și astfel dacă vreodată va greși, își asigură poziția de nevinovăție. Aici intră acele gesturi exagerate, pentru ca mai apoi persoana să se simtă prost, și să ierte orice comportament.

– Rolul de victimă: este o altă tehnică de manipulare emoțională, astfel ca persoana cealaltă deși este rănită să nu aibă spațiu să spună ceva.

Bullying emoțional: prin care folosește cuvinte sau acțiuni pentru a-și stabili puterea asupra celorlalți. Astfel că, cel agresat va ajunge să facă lucruri pe care nu și le dorea. Aici intră insulte, critică, nedreptate și altele. Tehnica este de îl face pe celălalt să se simtă prost sau ca și cum ceva e în neregulă cu el.

– Folosirea vinovăției: vinovăția impusă face victima să își dorească să repare greșeala. Doar că în acest caz nu este nici o greșeală ci este tehnica manipulatorului de a proiecta o posibilă acțiune viitoare. Și este parte a interacțiunilor noastre zilnice, pentru că și rudele, prietenii sau membrii familiei folosesc tactica aceasta.

Cum recunoști oglindirea negativă

Fii atent la limbajul corpului: la început oglindirea este la un nivel subtil, pentru a te obișnui cu confortul și apropierea. Poți observa limbajul corpului care îl imită pe al tău.

– Sună prea bine ca să fie adevărat: fii vigilent dacă întâlnești pe cineva care se potrivește intereselor tale, credințelor sau valorilor din start. Poate fi un semnal destul de evident.

– Schimbări bruște de comportament sau atitudine: narcisiștii adesea adoptă noi credințe, hobby-uri sau interese care să oglindească țintele alese.

– Superficialitate și contradicție: la o privire mai atentă vei observa că deși spun că sunt interesați de aceleași lucruri ca și tine, de fapt este posibil să nu fie adevărat.

– O diferență mare între cuvinte și acțiuni: cu timpul poți observa inconsistențe între ceea ce spun și ceea ce fac.

– Schimbări în comportament: odată ce narcisiștii cred ca te-au câștigat de partea lor, pot reduce din oglindire și să îți arate adevărata față.

De ce este important să recunoști oglindirea negativă

A înțelege și recunoaște mecanismele din spate este important pentru că te ajută să vezi semnalele de avertizare cât mai devreme într-o relație. Astfel că poți seta limite clare sau te poți ține deoparte și să faci alegeri conștiente în relații.

Pe de altă parte, nu orice formă de oglindire este manipulativă. În multe relații la început cei doi își oglindesc reciproc limbajul corpului, modul de a vorbi sau interesul de a construi o conexiune. Ce face diferența este nevoia din spate – de conectare și nu de manipulare sau control.

Lasă un răspuns