Semne ca esti in relatie toxica

Semne că ești în relație toxică

Conexiunea cu ceilalți este o parte importantă a vieții fiecăruia dintre noi. A ne simți iubiți și conectați contribuie la starea de bine interioară. Însă nu toate relațiile ne fac viața mai bună, ci mai degrabă ne fac să ne simțim mai rău, iar unele pot deveni toxice.

Auzim peste tot de red flags sau stegulețe roșii care sunt de fapt semnale directe sau subtile că ne aflăm într-o relație toxică. Nu sunt mereu ușor de recunoscut la prima vedere, însă unele, în timp ar putea deveni problematice sau mai intense.

Poate fi că nu mai simți bucurie ci doar un simț al datoriei și că nu aștepți mare lucru de la celălalt, poate simți lipsă de respect de la celălalt și granițe încălcate sau că certurile și luptele de putere sunt la ordinea zilei.

Un lucru e clar, stegulețele roșii sunt semnale că există tipare comportamentale nesănătoase între tine și partenerul tău. Dar este valabil și în cazul relațiilor de prietenie, familie, colegi, etc.

Pe lângă semnalele clare de abuz sau agresiune, unele stegulețe roșii pot fi greu de identificat sau trecute cu vederea ușor. Acestea pot include comportamente toxice cum sunt manipularea, gaslighting-ul, narcisismul și altele.

Când te regăsești în aceste situații, poate ar fi bine să pui pauză și să observi dinamica din relația cu acea persoană și ce e de făcut mai departe.

Comportamentele toxice pot fi subtile și insidioase și să ne lovească în momentele de slăbiciune, care sunt dificil de gestionat și să simțim că preia controlul asupra vieților noastre.

A recunoaște stegulețele roșii și comportamentele toxice ne poate ajuta să le evităm sau să luăm măsuri.

Cele mai des întâlnite stegulețe roșii

Lipsa încrederii

Încrederea este un fundament important al oricărei relații sănătoase. Un semn major al relațiilor nesănătoase este sentimentul că partenerii, prietenii, colegii sau membrii familiei nu îți transmit încredere, sau nu au încredere în tine. Este în regulă să avem îndoieli uneori, dar acestea nu ar trebui să fie predominanta în relații.

Să simți că îți scade stima de sine

Persoanele care îți sunt apropiate ar trebui să te ridice nu să te doboare. Când iubești pe cineva e ca și cum îți iei angajamentul să îl susții și încurajezi. Dacă nu simți la rândul tău sprijin de la partener, prieteni sau familie, ceva trebuie să se schimbe.

Mințitul frecvent

Lipsa de onestitate din partea celuilalt devenită obișnuință, indiferent că sunt minciuni mici sau mari, poate face dificilă construirea unei fundații solide, sau chiar să distrugă ceva ce deja ați construit.

Gaslighting

Este o tehnică de manipulare insidioasă și de abuz emoțional în care abuzatorul te face să te simți că te îndoiești de propriile decizii sau mod de a gândi și judeca. Victimele gaslightingului sunt făcute să se simtă vinovate ca și cum tot ce fac este greșit. Și este fără îndoială un steguleț roșu într-o relație.

Narcisismul

Poate fi o tulburare psihică ce indică obsesia de sine și sentimente de grandoare exagerată. Aceștia consideră că lumea se învârte în jurul lor și dacă cineva le amenință acest statut, se vor manifesta zgomotos. Relația cu o astfel de persoană poate fi epuizantă și traumatizantă, iar nevoile acestora vor fi mereu mai importante decât ale tale.

Critica și descurajările constante

Partenerul sau prietenul care te critică direct sau pasiv-agresiv în mod constant, ceea ce poate duce la scăderea stimei de sine și la a nu te simți în siguranță în relația ta. Studiile arată că abuzurile emoționale pot fi la fel de dăunătoare ca cele fizice, ambele contribuind la depresie, anxietate și scăderea stimei de sine. Aceste atitudini și comportamente trebuie abordate iar dacă celălalt refuză să schimbe ceva, poate ar fi timpul să re-evaluezi relația.

Dificultatea de a negocia și face compromisuri

Dacă partenerul nu este disponibil de a negocia și a face compromisuri chiar și referitor la lucrurile mici, s-ar putea să te simți rănit, neînțeles, plin de resentimente. Într-o relație nevoile și dorințele ambilor trebuie luate în considerare, pentru că amândoi sunt egali.

Probleme cu furia

Dacă simți că celălalt are probleme cu furia s-ar putea să te simți amenințat sau să nu te simți siguranță. Incapacitatea celuilalt de a se auto-regla emoțional poate fi cu siguranță un steguleț roșu al relației. Cu toții ar trebui să ne simțim confortabili să discutăm subiecte dificile cu partenerii sau prietenii. Folosirea tacticilor de intimidare sunt semnalul clar al comportamentului toxic.

Gelozia și tendința spre control

Dacă partenerul tău este gelos, poate duce și la tendința de control. Asta poate însemna gelozie când ai o viață socială în afara relației, telefoane, mesaje sau acea senzație că ești urmărit sau controlat. Persoanele care caută să controleze deciziile, credințele și orice pas faci, care consideră că știu mai bine despre tine, nu se gândesc neapărat la binele tău.

Co-dependența

Co-dependența care depășește anumite limite, poate duce la abuz emoțional și încărcătura mentală care poate fi obositoare. Aceasta se poate manifesta prin a depinde de celălalt exclusiv pentru sprijin emoțional, psihologic sau fizic. Practic acest lucru împiedică evoluția și creșterea personală.

Lipsa unei comunicări sănătoase

Într-o relație în care celălalt este judecativ, critic, își exprimă emoțiile în mod agresiv sau critic, poate însemna goluri mari în comunicare. Comunicarea este fundația unei relații, deci ar fi de dorit să poți comunica în mod sănătos și deschis.

Nu îți oferă sprijin

Unul din pilonii relațiilor este sprijinul celuilalt și investiția în relație. Acest lucru se poate simți ca implicare și angajament, iar lipsa acestuia să fie un steguleț roșu.

Stegulețe galbene

Stegulețele galbene sunt similare doar că mai puțin intense comparativ cu cele roșii. Prin contrast, acestea indică mai degrabă zone sau probleme care trebuie adresate. 

Acestea evidențiază mai degrabă zone sau domenii care pot fi îmbunătățite. Oricum ca linie de ghidare generală, o relație ar trebui să îți aducă mai multe beneficii și stare de bine, când tragi linie.

Aceste stegulețe galbene nu sunt neapărat motive pentru a încheia o relație, însă necesită conștientizare din ambele părți pentru a le rezolva.

Cum să abordezi stegulețele roșii într-o relație?

Ca orice problemă delicată, să adresezi stegulețele roșii într-o relație poate însemna să abordezi cu tact, sinceritate și grijă de sine.

Să ai grijă de tine ar trebui să fie o prioritate în viață. Dacă o relație intervine între tine și fericirea ta și starea ta de bine, cu siguranță ceva trebuie să se schimbe.

Iată ce poți face:

Comunică: comunicare este cheia oricărei relații sănătoase. Fără libertatea de exprimare a ceea ce simți, o relație nu poate progresa și evolua. Iar dacă nu spui ceea ce ai nevoie, celălalt nu poate ști în ce mod te afectează anumite acțiuni. Comunică deschis și exprimă ceea ce ai nevoie.

Vezi care sunt nevoile tale: nu ar trebui să îți sacrifici nevoile tale pentru binele altora. Compromisurile sunt necesare, dar nu cu prețul stării de bine.

Caută ajutor profesional: când te simți depășit de situație și simți că orice efort nu e suficient, caută ajutorul unui terapeut sau coach. Acesta te poate ajuta să navighezi prin etapele dificile ale vieții sau relațiilor.

Relațiile toxice pot fi dificil de gestionat, dar pentru o viață în echilibru și armonie este important să fii atent la aceste stegulețe roșii. Pentru ca apoi să faci pașii să ieși din aceste comportamente și atitudini disfuncționale.

Scrie-mi dacă ai nevoie de ajutor pe formularul de mai jos.

Lasă un răspuns