Poate ai auzit și tu citatul lui Nietzsche Tu ești cel mai mare dușman al tău.
Cu toții avem capacitatea de a fi proprii noștri inamici.
Cum știi că faci asta?
Discuțiile negative cu tine
Nu vorbim cu prietenii sau cu cei dragi la fel cum vorbim cu noi înșine. Cuvintele negative pe care ni le adresăm uneori devin atât de obișnuite și naturale încât nu mai realizăm că o facem. Unui prieten drag nu i-am spune că nu e în stare, că e urât sau gras, sau că e un eșec total.
Retrăirea și ancorarea în greșelile din trecut
A te duce mereu spre trecut cu gândul că puteai face mai bine, sau că ai făcut o mare greșeală este epuziant. Valorea ta nu stă în acele întâmplări, iar retrăirea acestora te poate face să te simți și mai rău cu tine însuți, ceea ce te poate duce către comportamente dăunătoare.
Comparațiile
În prezent este tare greu să nu te compari cu ceilalți, cu rețelele de socializare care ne arată în permanent cine e mai de succes, mai fericit sau arată mai bine decât noi. Însă viața nimănui nu este perfectă tot timpul și cele mai multe persoane împărtășesc doar momentele frumoase nu și cele dificile.
Ce se întâmplă în spatele cortinei
Cu toții am trecut prin experiențe dureroase în viață și chiar dacă acestea au trecut, cu timpul ajungem să ne facem rău singuri fără să fim conștienți de asta.
Toate aceste au loc în mintea noastră, când simțim că nu merităm nimic bun, că nu suntem suficienți de buni, etc. Acest discurs interior are loc în în cazul acelor persoane care suferă de stimă de sine scăzută, nesiguranță, frustrare, temeri sau vinovăție. Iar dacă îți este greu să recunoști valoarea în tine, să accepți și să recunoști că ești capabil să realizezi lucruri mărețe și să obții tot ce alții au obținuit sau realizat deja, probabil te numești propriul tău inamic.
Poți alege să fii propriul inamic sau cel mai bun prieten
Știu că este mai ușor de spus decât de făcut, însă această putere se află în tine. Poți opri toate acele scenarii mentale care se derulează în creierul tău și te demoralizează și sabotează oportunitățile și bucuriile din viața ta.
Autosabotarea are loc pentru că în sufletul tău simți că nu meriți succesul, fericirea sau dragostea din viața ta așa că îți strici orice șansă de a obține vreodată aceste lucruri.
Nu ești singurul care simte asta, iar presiunea de a nu mai fi așa creează un stres și mai mare în viața noastră.
Rădăcinile acestei atitudini pot fi adânci însă există diferite metode prin care poți deveni cel mai bun prieten al tău.
Iată câteva dintre ele:
Dă drumul lucrurilor: a ține resentimente îți poate afecta dispoziția și moralul. Fie că sunt direcționate către tine fie către altcineva, e ca și cum te otrăvești singur. Eliberează-te de toate aceste atașamente și vei vedea cât de bine se simte.
Aruncă-te cu totul: poate din frică de multe ori ai ezitat de atâtea ori până când nu ai mai făcut ce voiai să faci. Tot analizând planurile și criticând vei găsi lipsuri. O tendință spre perfecționism poate paraliza, din teama de a nu greși. Aruncă-te cu totul și fă ceea ce vrei să faci, chiar dacă nu îți iese perfect. Mai bine să faci ceva și să greșești decât să nu faci deloc.
Cunoaște-ți criticul interior: când începe discursul din capul tău cu gânduri și șoapte acuzatoare, făcându-te să te simți mic și neînsemnat, aruncă o privire la ce spune. Află ce vrea să îți comunice cu adevărat, după cum spune și vorba ține-ti prietenii aproape și inamicii și mai aproape.
Fă-ți timp să te joci și relaxezi: chiar dacă vocea critică încearcă să te înlănțuie, oferă-ți timp pentru tine în care să te lași liber și creativ, indiferent că este o activitate socială, sportivă sau creativă. Măcar pentru o zi pe săptămână lasă copilul interior să preia conducerea.
Ai încredere în intuiția ta: uneori nu ne urmăm propriile sentimente și mergem în acord cu ce își doresc alții. Asta și datorită faptului că vrem să le facem pe plac și ne e teamă să nu dezamăgim. Intră în contact cu intuiția ta și ai încredere în ea. Astfel te vei simți ancorat în tine, puternic și centrat. Și este cea mai bună formă de apărare.
Află cine ești
Este mult de muncă pentru a înceta să fii propriul tău dușman, însă este ceva ce stă în mâinile tale. De aceea este important să te cunoști, să știi cine ești și să nu lași părerile altora să-ți spună cine trebuie să fii.
Greșeli cu toții facem, dar pot fi privite ca o sursă de învățare mai degrabă, încât să poți face față mai bine data viitoare. Nu există lecții fără greșeli și învățăm din acestea mai mult decât ne dăm seama.
Caută să afli cine ești tu cu adevărat
Dincolo de comparațiile cu ceilalți, dincolo de criticile interioare sau exterioare.
Pentru că ești unic, de neinlocuit cu aptitudini și cu părți minunate.
A fi tu însuți este starea de echilibru și împlinisre spre care tânjim cu toții.
Trăiește în integrare
O viață în armonie este o viață trăită în acceptare și conștientizare a tuturor părților, urmată de integrarea acestora. În momentul în care le observăm și conștientizăm, abia apoi ajungem să le acceptăm, iar comportamentul se va alinia în cele din urmă.
Când te simți frustrat respiră profund și vezi cum se simt toate acestea în corpul tău. Ce senzații apar? Lasă-le să se așeze și acceptă-le cu compasiune.
Poate fi de ajutor să le verbalizezi și să le permiți să se manifeste așa cum simt ele. Scrie, pictează, cântă, dansează sau alte moduri care îți sunt ție naturale. Toate acestea vor permite poveștii de fundal să se manifeste, până când nu va mai avea putere, ca și cum s-ar consuma.
În procesul de a afla cine ești vei ajunge să îți îmbrățișezi toate părțile din tine, care te fac ceea ce ești și să trăiești în prezent cu toate emoțiile.
A nu mai trăi în trecut, îți va da încrederea în tine și îți va oferi libertatea să mergi mai departe, să încerci, să greșești, să experimentezi și să fii în regulă cu toate acestea.
Fii natural, trăiește așa cum ești, progresează sau nu și eliberează-te de acele frici care te paralizează.
Și dacă îți este greu să faci toate acestea, nu ești singur.
Un terapeut sau coach care să te însoțească te poate face să privești drumul acesta mai valoros și împlinitor.
Eu te pot susține pe această cale și mă poți contacta pe formular de mai jos. Scrie-mi și răspund cu bucurie.