Vinovăția de a spune Nu

Multe dintre noi femeile suntem crescute și învățate să oferim la nesfârșit, fără a aștepta ceva la schimb și fără a pune întrebări. 

În timp, acest lucru devine frustrant și obositor și în plus, se poate manifesta pe corpul fizic sub forma problemelor cu gâtul sau de altă natură. 

A pune granițe sănătoase devine o necesitate și o grijă de sine și chiar dacă ți-e frică să faci asta, ai voie și ai dreptul.

 

Sursa vinovăției de a spune NU poate fi în copilărie, din nevoia de a fi plăcut și de a primi aprecieri. Sau poate tot atunci s-a conturat ideea respingerii dacă spui NU sau refuzi politicos. Iar dorința din prezent de a fi acceptat și plăcut este mai pregnantă decât nevoile de bază fizice și emoționale. 

Învață să spui NU celorlalți și DA ție

Învață să spui NU celorlalți și DA ție

Cine nu spune NU, face loc pentru un mare DA, indiferent că acela este în relații, viața profesională, sau altceva. 

Granițele sunt o modalitate prin care îi înveți pe ceilalți cum să interacționeze cu tine atât la nivel fizic, dar și energetic, în plan subtil. 

Ca să verifici dacă o limită ți-a fost încălcată sau nu, verifică modul în care te simți. Când încerci să faci pe plac celorlalți și treci peste tine se poate simți ca o încordare în corpul fizic, tensiune, sau poți simți furie, epuizare, neputință, confuzie, etc. 

 

Începe să îți pui întrebări: 

Cineva îți vorbește într-un fel care te rănește?

Simți că munca este epuizată și nu ești răsplătit după cum meriți?

Ești tratat într-un mod inacceptabil?

Este dificil să refuzăm, pe de o parte pentru a nu-i supăra pe ceilalți și pe de altă parte, pentru că ne simțim vinovați.

De ce apare nevoia de a învăța să pui limite sănătoase în relații

Tendința de a vrea să le faci mereu pe plac celorlalți poate avea un impact negativ asupra vieții tale. 

Te poate duce la epuizare, lipsă de respect de sine, dar și lipsă de respect din partea celorlalți. Pentru că așa cum te tratezi tu pe tine, așa învață și ceilalți să o facă.  

Astfel că stabilirea limitelor în relații personale și profesionale va duce la un echilibru și o armonie interioare, raportat la propriile nevoi și la nevoile celorlalți. 

 

Să te aștepți ca ceilalți să vadă câtă presiune pun pe tine, sau să speri ca lucrurile să fie mai bine de la sine este inutil. 

Fără a face tu ceva, pentru a schimba propriile comportamente, sunt slabe șanse să vezi diferențe. Singura schimbare pe care o poți face este la tine.

Metode prin care să spui NU

Ne este greu să spunem Nu pentru că avem nevoie de această validare care ne hrănește o stimă de sine iluzorie. Ne place să ajutăm, să ne facem plăcuți și să arătăm că suntem super-femei, super-mame, super-prietene, super-angajate, super orice. 

 

Arată empatie

Chiar dacă nu poți accepta o anumită cerință, îl poți face pe celălalt să se simtă bine, înțeles și văzut. Modul în care comunici orice, chiar și ceva mai puțin plăcut este important. Poți spune că îi înțelegi situația sau punctul de vedere și astfel se va simți validat. De aceea empatia este importantă. 

 

Oferă un compliment

Chiar dacă spui Nu, poți oferi un compliment sau o apreciere referitoare la cealaltă persoană. Această tehnică se poate aplica în aproape orice situație. 

 

Fii consecvent

Dacă ai copii sau pisici, cunoști tipologia acelor persoane care nu acceptă Nu ca răspuns și insistă de fiecare dată, sperând să te convingă. Și pe această inconsecvență se va baza și în viitor în relația voastră. Rămâi fermă în refuz și nu ceda, oricât de greu îți este.

Cum să refuzi politicos oamenii dragi, fără vinovăție

NU este un cuvânt preferat și repetat în orice situație de copiii mici la anumite vârste. Însă odată cu trecerea timpului devine greu să articulăm cele două litere. 

A învăța să pui granițe sănătoase nu este un lucru ușor de făcut și poate însemna ca anumiți oameni să plece și anumite relații să se destrame. 

Cu toate acestea dacă vrei să crești și să îți fie bine, trebuie să pui nevoile tale pe primul plan. Toate acestea îți vor aduce liniște interioară, vor reduce stresul și anxietatea și vei avea mai mult timp pentru lucrurile care contează cu adevărat pentru tine. 

 

Multe persoane se confruntă cu frica și vinovăția de a spune NU, din teama de respingere sau de provocare a unor conflicte. Dar prin identificarea acestor temeri îți întărești încrederea în abilitățile proprii de luare a deciziilor și vei depăși treptat vinovăția și anxietatea de a pune limite sănătoase. 

Vinovăția apare adesea când considerăm că am făcut ceva greșit. La fel și în cazul refuzului, dar este valabil în orice. Însă un Nu comunicat empatic și cu grijă nu este niciodată greșit. 

Reține că este esențial să transmiți refuzul cu grijă față de celălalt, mai ales dacă este o persoană apropiată. 

Ce înseamnă a învăța să privești către tine

Odată ce accepți că schimbarea pleacă de la tine, vei reuși să gestionezi mai bine impulsul de a fi pe plac altora. Și dacă privești în ansamblu, vei vedea că relațiile tale vor deveni mai sănătoase odată ce devii sincer cu tine și cu ceilalți. Pentru că deși intenția ta este să ajuți, de cele mai multe ori această atitudine de fapt nu te ajută. 

 

Pentru o viață împlinită este absolut necesar să fii autentic, să te conectezi la tine, la ceea ce prețuiești și la valorile tale. Cu toții suntem diferiți și tocmai asta e minunat. Arătând-te așa cum ești, oferi celor dragi posibilitatea să te cunoască cu adevărat. Și pentru tine- să îți accesezi propriul potențial. 

 

Acceptarea de sine este un proces care poate dura ani și chiar întreaga viață însă totul depinde de tine și de cât de repede pui acel proces în mișcare. Cunoaște-ți limitele, chiar dacă asta înseamnă să îți acorzi timp pentru a afla cine ești și ce este important pentru tine în toate domeniile vieții. 

 

Dacă simți că nu știi de unde să începi, eu sunt aici pentru tine să te însoțesc în drumul spre sinele tău autentic. 

Programează o consultație pe formularul de mai jos și hai sa vedem:

– Care îți sunt valorile și prioritățile

– În ce situații sau relații le încalci

– Cum să faci să te valorizezi mai mult și să ai încredere în tine pentru a spune Nu cu ușurință.

 

Stabilirea granițelor sănătoase nu înseamnă doar să înveți să spui NU, ci și să spui DA lucrurilor care îți fac bine și te încarcă. Pentru că asta înseamnă să trăiești o viață liberă: una în care să trăiești conform propriilor tale condiții. 

Lasă un răspuns