Ți s-a spus vreodată sau tu ai spus cuiva ”ești prea sensibil/ă”?
Toate persoanele au un anumit grad de sensibilitate.
Însă persoanele hiper-sensibile au un flux mai ridicat de sânge în anumite regiuni ale creierului, dedicate emoției, conștientizării și empatiei.
Deși nu se poate generaliza, toți oamenii hiper-senzitivi au un grad mai ridicat de sensibilitate la procesare senzorială a stimulilor externi, o reactivitate emoțională ridicată și procesare cognitivă mai profundă.
Totodată au niveluri ridicate de empatie, sunt extrem de intuitive, gânditori profunzi și excelenți în a observa mici detalii pe care alții le-ar putea trece cu vederea. Toate acestea pot duce la epuizare și supra-stimulare, adesea a fi prezent într-un mediu aglomerat sau zgomotos necesitând resurse enorme de energie.
Sensibilitatea excesivă merge mână în mână cu rușinea și rezultatul poate fi copleșire emoțională, furie sau hohote de plâns. Pentru că persoanele hipersensibile fac o reflecție constantă a propriilor experiențe, dar și a celor din jur.
Și cu toate că natura aceasta hipersensibilă nu dispare pur și simplu, aceste persoane pot învăța să gestioneze situațiile copleșitoare și superstimulatoare.
Cum știi că ești o persoană hipersensibilă?
Toate aceste aspecte au implicații în viața de zi cu zi, anumite evenimente putând fi copleștioare.
Iată câteva caracteristici specifice ale oamenilor hiper-sensibili:
– Un grad mare de percepție, empatie și creativitate
– Senzitivitate profundă
– Absorbi emoțiile altor oameni
– Intuiție mărită
– Dificultate în a te preface sau a arăta interes pentru anumite subiecte
– Preferința pentru conversații profunde decât ”small talk”
– Te simți epuizat sau copleșit în medii zgomotoase sau haotice
– Senzație de iritare la foame, somn, oboseală
– Copleșire în cazul mai multor sarcini de făcut
– Necesitatea unui timp mai îndelungat pentru a lua decizii
– Dificultate de adaptare în medii zgomotoase
– Predispoziție spre depresie și anxietate.
Alte comportamente pot include:
– Auto-judecată și învinovățire pentru propriile nevoi
– Supra-analizarea lucrurilor spuse sau făcute de alții
– Consum de alcool sau alte substanțe pentru a amorți acele senzații
– Asumarea durerii celorlalți în loc de a pune limite.
Hipersensibilitatea și valorizarea de sine
Multe persoane hipersensibile se luptă cu ei înșiși referitor la ce simt, pentru că suferă de o stimă de sine scăzută și de lipsurile pe care le resimt referitor la ei înșiși sau corpul lor.
De fapt, această stimă de sine scăzută le afectează profund încrederea în sine și convingerile pe care le au despre sine.
Persoanele hipersensibile sunt mai predispuse la a simți rușine comparativ cu ceilalți, în special pentru că simt lucrurile mai intens. Rușinea te ajută să te ascunzi de orice, pentru a te feri de ceilalți, sau a evita să îi rănești. Cu alte cuvinte rușinea inhibă orice impuls, încât ajungi să te adaptezi la ce doresc ceilalți.
Toate acestea duc la trăirea vieții limitate, fără a fi spontani, iubitori sau călduroși. Nu știm ce ne face fericiți însă cel puțin nu simțim rușine.
Vinovăția și rușinea persoanelor hipersensibile
Aproape cu toții ne amintim de un moment din copilărie în care am simțit o rușine teribilă. Pentru unii a fost o greșelă mică, pentru alții descoperirea că sunt cu ceva diferiți față de alții. Acest prim moment de rușine și durere oribilă te va face să te străduiești din răsputeri să nu o mai simți din nou.
Dar ce faci cu rușinea, între atâtea sfaturi practice care te învață cum să-ți trăiești viața? Care îți spun să te iubești, să îți învingi temerile, să te iubești, să îți îmbunătățești stima de sine, să treci peste timditate. Dar ghici ce, toate astea te fac să te simți și mai rușinat și nepotrivit.
Inclusiv a simți prea mult te poate face să te simți inconfortabil și pe tine și pe cei din jur. Și de aceea să cauți să te ascunzi, să te arăți diferit, să îți pui o mască veselă și lipsită de griji și un scut solid care să te protejeze.
Deoarece receptivitatea persoanelor hipersensibile este mărită, adesea caută să vadă cu ce au greșit și creează scenarii mentale exagerate. Astfel că petrec o mare parte din timp analizând cât de groaznice au fost acțiunile lor. Sentimentul acesta de vinovăție sau de rușine adesea este legat de dorința de a-i face fericiți pe ceilalți.
Și cu toate că acestea conduc la un anumit nivel de reflectare asupra propriului comportament și la a face unele conexiuni profunde, are și dezavantaje. Deși aceste persoane merg în profunzimi poate mai adânci decât alții, poate conduce la gândire excesivă și îndoială de sine.
Pentru că vinovăția se manifestă atunci când avem senzația că am făcut ceva greșit, dar rușinea este mai profundă de atât, este sentimentul că întregul tău sine este greșit. Pentru că dacă un eveniment poate trezi rușine în anumite persoane, în cazul celor hipersensibili poate trezi un sentiment de totală inutilitate. Astfel că rușinea poate duce la o viziune negativă despre noi înșine, ceea ce poate afecta profund toate aspectele vieții.
Ce poți face referitor la hipersensibilitatea emoțională?
Dacă toate acestea ating ceva în tine, dacă te simți adesea epuizat, rușinat sau judecat, află că nu ești singur/ă. Aproximativ 20-30 % din populație este hipersensibilă.
Și putem oferi ce avem mai bun din noi doar dacă avem grijă de noi și ne prețuim pe noi indiferent dacă alții o fac sau nu:
Este important să ai grijă de tine, să-ți onorezi nevoile și să-ți faci mai puține griji pentru ce cred alții despre tine. Și în general să nu te mai judeci atât de aspru.
Găsirea unui echilibru te poate ajuta să te auto-reglezi. Unele persoane au nevoie de odihnă și retragere în timp ce altele să caute senzațiile tari.
Meditația si odihna pot oferi o pauză bună pentru a face față suprastimulării. De asemenea plimbările sau exercițiile de respirație sunt de un real folos.
Stabilirea granițelor personale și a învăța să spui NU te poate ajuta să atenuezi suprastimularea.
Uneori avem nevoie de ajutor pentru a ne regăsi și pentru a privi înăuntru. Pentru a convinge părți din interior să iasă la lumină și să fie văzute și acceptate.
De aceea ajutorul unui terapeut sau coach te poate susține să gestionezi mai bine hiperstimularea.
Mă poți contacta prin formular de mai jos.
P.S. Poți face testul aici pentru a vedea dacă nu ești sigur că ești hipersensibil https://www.cadstar.org/sites/default/files/private/documents/neural_sensitivity_test.pdf